Oud-Romeins Goud Ring met borstbeeld van jongeman. 1e - 2e

€ 9.900,00
20sinds 25 apr. '25, 03:23
Deel via
of

Beschrijving

Ring met borstbeeld van jongeman.

- Gepubliceerd! -

Oud-Romeins, 1e - 2e eeuw n.Chr.

Goud en onyx nicolo.

Hoogte 2,3 cm, binnendiameter 1,8 cm en gewicht 6,64 gr.

HERKOMST:

- Privécollectie, New Jersey, verworven in de jaren 80.

- Fortuna Schone Kunsten, New York, 2004.

- Christie's, New York, Ancient Jewelry, 9 december 2010, lot 410.

- Privécollectie, New York, VS, tot 2024.

Goede staat. Onbeschadigd.

BESCHRIJVING:
t
Romeinse ring bewerkt in verguldsel door smeden, met een holle structuur versterkt door een stijve binnenkern, wat de weerstand vergroot. De ring waaiert naar voren uit om een ovale bezel te vormen, die een cabochon van nicolo onyx herbergt met een gesneden camee, in een gesloten zetting. De camee vertegenwoordigt in reliëf de buste van een jonge man in profiel naar links, waarschijnlijk een portret, uitgelijnd met de ringring. Het is een geïdealiseerd gezicht met volle wangen, dikke lippen, wijd open ogen met oogleden in reliëf bewerkt, een rechte neus en een helder voorhoofd. Het personage heeft kort haar, bewerkt met parallelle lokken die in reliëf zijn gedifferentieerd, en draagt een lint om de nek, met een knoop boven de keel.

Nicolo is een type onyx dat verschillende tinten blauw afwisselt, van de lichtste, soms bijna witte, tot een diep, heel donkerblauw. Daarom was het een van de stenen die de voorkeur had van de Romeinen voor het snijden - hol snijden - omdat het een duidelijker onderscheid tussen figuur en achtergrond mogelijk maakte. In zeldzame gevallen werd het ook gebruikt om cameeën te maken, dat wil zeggen stenen met het motief in reliëf gesneden (afb. 1). Het werk van cameeën vereist niet alleen grote precisie en speciale vaardigheden, maar ook specifieke gereedschappen, zoals een roterend mes waarmee de steen geleidelijk kan worden verkleind en zelfs transparante effecten kan worden bereikt (afb. 2). Daarom is snijden de meest voorkomende techniek in de Romeinse glyptiek; cameeën zijn daarentegen zeldzamer en vaak objecten die verband houden met de keizerlijke familie (afb. 3).

In deze cameo zijn drie lagen te onderscheiden: een donkerdere bovenste laag die opvalt in de meest prominente elementen van het reliëf - haar, oor en lint -, een lichtblauwe laag voor het gezicht en de achtergrond, die donkerder wordt waar de bulk groter is, zoals op het voorhoofd en de wangen, en ten slotte een derde onderste laag, opnieuw donker, voor de achtergrond die het centrale medaillon omlijst. Deze delicate toongradatie onthult nauwgezet en delicaat werk en creëert een natuurlijker reliëf dan dat wat mogelijk is door de diepdrukgravure van de inkeping, waar slechts twee vlakken worden onderscheiden: figuur en achtergrond (afb. 4).

De chatonring met een gezette steen bereikt Rome via Griekenland en is een van de meest voorkomende typen in Romeinse sieraden, of het nu met een effen steen is of versierd met inkepingen of cameeën. Op structureel niveau is het type ring dat wordt weergegeven door het bestudeerde stuk, met een holle ring die breder wordt om de bezel te vormen, in één stuk, de oudste formule, direct geërfd van de Griekse modellen. In de loop van de tijd werden andere typen ontwikkeld met versierde of dunnere ringen en met een bezel die apart werd bewerkt en vervolgens aan de ring werd gesoldeerd. Gezien de Romeinse smaak voor glyptisch, waren de bezels van deze ringen vaak veel groter dan bij de Griekse voorgangers, waardoor er meer ontwikkeld ornamenteel werk mogelijk was. De intaglio's en cameeën, of ze nu in juwelen waren gezet of als onafhankelijke stukken, waren zeer gewaardeerde objecten door Romeinse burgers en vandaag de dag hebben we bewijs van grote collecties die toebehoorden aan patricische families.

De wereld van sieraden is al lang verbonden aan een bepaalde status. Zowel mannen als vrouwen omringen zich graag met luxe en maken gebruik van kostbare materialen. Maar terwijl mannen het in hun algemene leven introduceerden, zoals in de decoratie van hun huis, waren vrouwen de enigen die sieraden droegen, met uitzondering van een ring in het geval van mannen.

Romeinse sieraden bereikten een ontwikkeling die nooit eerder was gezien en die pas in de Renaissance werd overtroffen. Het keizerlijke Rome was het wereldcentrum van sieraden en importeerde grote hoeveelheden edelstenen en materialen.

De oorspronkelijke stijl van zijn werken was typisch Grieks of Etruskisch, maar het ontwikkelde al snel zijn eigen stijl, sierlijk en ostentatief, zettingen van edelstenen, opus interasile, een waar mozaïek van kleine stenen op een drager van goud of zilver. Een andere specialiteit van Romeinse sieraden was het slijpen van edelstenen, met zijn gewaardeerde snedes, insnijdingen en bas-reliëf en vooral zijn cameeën, gesneden op agaat en onyx, stenen met lagen van verschillende kleuren die, eenmaal gepolijst, een effect van diepte en polychromie produceerden. De hoofdthema's waren portretten.

GEPUBLICEERD: Christie's, New York, Ancient Jewelry, 9 december 2010, lot 410. - To Dress in Gold. Sieraden van de antieke wereld. Nr. 90.

BIBLIOGRAFIE:
t
- MARSHALL, F.H. Juwelen. Catalogus van de Juwelen, Grieks, Etruskisch en Romeins, in de afdelingen Oudheden, British Museum. British Museum Publications. 1911. - OGDEN, J. Oude Juwelen. British Museum Press. 1992. - WILLIAMS, D.; OGDEN, J. Juwelen van de Klassieke Wereld. Metropolitan Museum of New York. 1994.

PARALLELLEN:

Afb. 1 Ring met symbolische camee en inscriptie. Romeinse Rijk, s. III n.Chr. Goud en nicolo onyx, 1,7 cm hoog. Musée du Louvre, Parijs, inv. Bj 1296.

Afb. 2 Camee met hoofd van Medusa. Romeinse Rijk, eind 2e-begin 3e eeuw n.Chr. Nicolo onyx, 1,6 x 1,4 x 1 cm. Michael C. Carlos Museum, Atlanta, inv. 2008.031.092.

Afb. 3 Camee met portret van keizer Augustus. Romeinse Rijk, ca. 41-54 n.Chr. Sardonyx, 3,7 x 2,9 x 0,8 cm. Metropolitan Museum, New York, inv. 42.11.30.

Afb. 3 Camee met portret van keizer Augustus. Romeinse Rijk, ca. 41-54 n.Chr. Sardonyx, 3,7 x 2,9 x 0,8 cm. Metropolitan Museum, New York, inv. 42.11.30.





Opmerkingen:

- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning (paspoort voor de Europese Unie) - Als het stuk bestemd is voor buiten de Europese Unie, moet een vervanging van de exportvergunning worden aangevraagd, wat maximaal 1-2 weken kan duren.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Zoekertjesnummer: a149424014