Magna Graecia, Apulië. Keramiek Zuilkrater. 4e eeuw v.Chr.

€ 18.000,00
10sinds 25 apr. '25, 03:23
Deel via
of

Beschrijving

Kolomkrater.
r
- Thermoluminescentietest -
r
Magna Graecia, Apulië, 4e eeuw voor Christus
r
Keramiek.
r
Hoogte 44 cm.
r
HERKOMST: Privécollectie van Dr. Heinz Kromer, Zwitserland. Verkregen in 1972 bij Sotheby's Parke Bernet Galleries, New York. Met kopie van factuur gedateerd 1 december 1972.
r
Dr. Heinz Kromer (geboren op 8 september 1940, Zwitserse nationaliteit) woonde meer dan 35 jaar in New York en verwierf de krater in Sotheby's Parke Bernet in 1972.
r
CONSERVATIE: Kookbarst aan de basis en kleine chip aan de mond, verder intact. Uitstekende conservering.
r
GEPUBLICEERD: Originele factuur van Sotheby's Parke Bernet Galleries, New York, gedateerd 1 december 1972. Lot 193.
r
BESCHRIJVING:
r
De krater is een type Griekse aardewerk dat gebruikt werd om een mengsel van water en wijn te bevatten, waarmee de bekers werden gevuld. Het werd naar de plaats van de maaltijd verplaatst en op de grond of op een platform geplaatst, en de bekerdrager diende de vloeistof met een lepel, waarbij hij de bekers van de eters vulde. De kraters waren voornamelijk gemaakt van keramiek maar ook van edelmetalen, en waren in verschillende vormen gemodelleerd afhankelijk van de smaak van de kunstenaar, hoewel ze altijd een zeer brede mond behielden. De meest voorkomende vormen zijn de kolom-, kelk-, bel- en rolkraters. De belvormige krater, typologie weergegeven door het onderhavige stuk, onderscheidt zich door de omgekeerde belvorm en de korte gebogen handvatten, die naar boven gericht zijn en zich in de bovenste helft van de tank bevinden.
r
In Zuid-Italië en Sicilië, de regio die bekendstaat als Magna Graecia, is er al aan het begin van de 5e eeuw v.Chr. een keramiekproductie die de Attische roodfigurige vazen imiteert. Het is niet precies bekend hoe de Griekse knowhow Italië bereikte, hoewel het waarschijnlijk te danken was aan de emigratie van Atheense ambachtslieden die de Peloponnesische Oorlog (431-404 v.Chr.) ontvluchtten. De nederlaag van Athene door de Spartanen leidde in feite tot de teloorgang van de Attische productie van roodfigurig aardewerk en dus van de export ervan, wat ongetwijfeld de lokale Italiaanse productie aanwakkerde. De eerste werkplaats die als zodanig werd opgericht, verschijnt rond 440 in Metapontum, Lucania, en halverwege de 4e eeuw zal de productie in Magna Graecia op volle toeren draaien. De Italische werkplaatsen zullen echter geleidelijk aan kwaliteit verliezen en tegen het einde van de eeuw verdwijnen.
r
In de regio Apulië, ten noorden van de Golf van Tarente en ten oosten van de Apennijnen, bevond zich het belangrijkste productiecentrum van Magna Graecia beschilderd aardewerk. Daar werden twee parallelle stijlen ontwikkeld binnen de techniek van rode figuren: de ene werd Simple Style genoemd en de andere bekend als Ornamented. De eerste vermeed het gebruik van meer kleuren dan het basisrood en zwart en werd voornamelijk gebruikt voor kleine vaten zoals de bell krater. De belangrijkste vertegenwoordigers waren de schilders van Sisyphus (act. 420-390 v.Chr.) en Tarporley (act. 400-375 v.Chr.). Deze eerste stijl zal in de loop van de tijd ingewikkelder worden en tegen het midden van de 4e eeuw v.Chr. zal deze erg lijken op de Ornate-stijl. De laatste werd bij voorkeur gebruikt voor grotere vaten, zoals volute kraters, amforen, loutrophoroi en hydrias. De composities van deze stijl vertegenwoordigden tot twintig figuren, waarvan er veel drijven, zonder grondvlak en vaak georganiseerd in twee of meer registers. Deze tweede stijl werd ook gekenmerkt door het rijke gebruik van kleur, met name rood, oker en wit. De grote meesters van de Ornate-stijl waren de schilders van Iliupersis (act. 375-350 v.Chr.), van Darius (act. 340-320 v.Chr.
r
r
Roodfigurige keramiek was een van de belangrijkste figuratieve stijlen van de Griekse keramiek. Het werd rond 520 v.Chr. in Athene ontwikkeld en werd gebruikt tot de derde eeuw v.Chr. Het verving de eerder dominante stijl van zwartfigurige keramiek na enkele decennia. De technische basis was in beide gevallen hetzelfde, maar bij de roodfiguren is de kleuring omgekeerd; de figuren worden op een donkere achtergrond benadrukt, alsof ze worden verlicht door een theatrale verlichting, volgens een natuurlijker schema. Schilders die met zwartfiguren werkten, waren gedwongen de motieven goed van elkaar gescheiden te houden en de complexiteit van de illustratie te beperken. Daarentegen bood de roodfiguurtechniek meer vrijheid. Elke figuur werd gesilhouetteerd tegen een zwarte achtergrond, waardoor schilders anatomische details nauwkeuriger en gevarieerder konden weergeven.
r
De techniek bestond uit het schilderen van de motieven op het nog natte stuk, met behulp van een transparante vernis die, wanneer gebakken, een intense zwarte tint kreeg. Daarom waren de motieven onzichtbaar voor het bakken, wat betekende dat de schilders volledig uit het geheugen moesten werken, zonder hun eerdere werk te kunnen zien. Nadat het stuk was gebakken, bleven de gebieden die niet bedekt waren door het glazuur, met de roodachtige toon van de klei, terwijl de geglazuurde, de "geschilderde" een dichte en glanzende zwarte kleur aannamen.
r
r
r
r
r
Opmerkingen:
r
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning (paspoort voor de Europese Unie) - Als het stuk bestemd is voor buiten de Europese Unie, moet een vervanging van de exportvergunning worden aangevraagd, wat maximaal 1-2 weken kan duren.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#VerzamelaarsFair25


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Zoekertjesnummer: a149423790