Portugal - Europese voetbal competitie - Diogo Costa - 2024€ 64,00
Oud-Grieks Aardewerk Pelike. Schilder van Villa Giulia. 31
€ 18.000,00
00sinds 18 apr. '25, 03:20
Beschrijving
Pelike
r
Toegeschreven aan de schilder van Villa Giulia door Michael Padgett.
r
Oud Griekenland, 5e eeuw v.Chr.
Aardewerk.
r
Hoogte 31 cm.
r
Herkomst: Privécollectie, dhr. L.R., Frankrijk. Gevormd sinds de jaren 70.
r
Conditie: Goede staat. Gerestaureerd van grote originele fragmenten. Zonder herschilderen zijn alleen de lijnen bedekt. Het heeft een kookfout in het onderste gedeelte.
r
Documenten: Thermoluminescentietest bijgevoegd.
r
Beschrijving:
tr
Pelike met een ovaal lichaam, dat opengaat om een uitlopende nek te vormen met een mond met een verdikte lip. Het heeft twee verticale handvatten in de vorm van een cintra, gelegen in het bovenste derde deel van de tank, en een lage ronde voet met een smalle schacht en een bredere basis in de vorm van een stier. De pelike of pélice is een variëteit van kleine amfora, met een brede basis en bolvormig lichaam. Gemaakt in Athene aan het einde van de 6e eeuw v.Chr. en gedocumenteerd tot IV v.Chr., werd het waarschijnlijk gebruikt voor wijnopslag.
r
Het stuk is door Michael Padgett toegeschreven aan de Villa Giulia-schilder, die tussen ongeveer 470 en 440 v.Chr. in Athene actief was. Beazley identificeerde hem in 1918 op basis van een stuk dat bewaard is gebleven in het Villa Giulia Museum in Rome (fig. 1). Hij werkte voornamelijk in de stijl van de rode figuren, hoewel hij ook enkele vazen maakte die versierd waren met de witte achtergrondtechniek. De schilder van Villa Giulia beeldde serene en harmonieuze scènes af, getekend met fijne en evenwichtige lijnen en met in de hoofdrol figuren van grote waardigheid en sculpturaal uiterlijk. Hij schilderde geen veldslagen en heel weinig scènes van atleten; hij gaf de voorkeur aan de weergave van jeugdige godheden, delicate afbeeldingen van Dionysus' entourage en figuren van muzen in natuurlijke omgevingen. Hij beeldde ook af en toe scènes uit het dagelijks leven af (fig. 2). Een van zijn mooiste werken is een klokkenkrater op de voorkant waarvan Hermes verschijnt met Dionysus als kind, bewaard in het British Museum (fig. 3).
r
Deze pelike is versierd met de rode figuurtechniek, met gereserveerde motieven in rode vernis op een zwarte achtergrond en details bewerkt door insnijding, en presenteert een duidelijk onderscheid tussen de twee gezichten. Op de voorkant is een symmetrische scène opgebouwd met twee personages die tegenover elkaar staan, een vrouw aan de linkerkant en een jongeman aan de rechterkant. Hij, gekleed in een himation die zijn lichaam omringt en met zijn linkerhand op zijn borst houdt, strekt zijn rechterhand uit om de vrouw een phiale aan te bieden - een ritueel bord voor plengoffers. Ze kijkt naar het offer en toont haar acceptatie door haar linkerhand uit te strekken, met haar handpalm open en haar vingers gespreid. Zijn rechterarm is parallel aan het lichaam uitgestrekt, met een klein rond bord in zijn hand. De houding van de vrouwelijke figuur is vergelijkbaar met die van de dansende figuren van de rhyton van de Villa Giulia-schilder die in Athene bewaard is gebleven (afb. 4). Deze aanwezigheid van rituele vaten, verwijzend naar votieve plengoffers, komt steeds terug in de productie van de Villa Giulia door de schilder, in scènes met vaak godheden in de hoofdrol (afb. 5).
r
De vrouw draagt een lange tuniek, met fijne parallelle plooien, en een mantel die haar linkerschouder bedekt en voor haar lichaam valt, vanaf de gestrekte arm, in bredere plooien. Dit onderscheid tussen de tuniek- en mantelplooien verwijst naar een verschil in materialen: een dunnere stof voor het hoofdkleed en een dikkere voor het bovenkleed. Ze draagt haar krullende haar in een knot in haar nek, en een lint of tape wikkelt haar voorhoofd in drie windingen. De man draagt een kapvormige hoofdtooi met een cirkelvormige versiering op het voorhoofd, waaruit de krullende lokken vallen, die de oren en de nek bedekken. Ondanks de eenvoud is het een dynamisch tafereel: de man wordt in driekwart afgebeeld, behalve het hoofd in strikt profiel, waarbij het lichaam naar de vrouw is gericht. Zij daarentegen kijkt de kijker aan, hoewel ze haar hoofd naar de man draait. Deze complexe maar evenwichtige dynamiek, kenmerkend voor het werk van de Villa Giulia-schilder, is op soortgelijke wijze terug te vinden op de voorzijde van een London pelike waarop Hera en Hebe zijn afgebeeld (afb. 6).
r
Op de voorzijde wordt hetzelfde symmetrische compositieschema herhaald met twee figuren, hoewel in dit geval twee jonge mensen worden afgebeeld, waarvan de een een arm vooruit beweegt met een waterzak in zijn hand en de ander leunt op een lange staf van knoestig hout. Beiden dragen een himation die hun lichaam omhult en een van hen draagt een lint om zijn voorhoofd. Hier is de beweging van de lichamen minder complex; Beide figuren verschijnen in profiel, de een tegenover de ander, met hun torso's naar de toeschouwer gericht.
r
Beide scènes worden, boven en onder, omlijst door randen van rechte meanders in zwart op een rode achtergrond. Bovenaan de handgrepen verschijnen andere smallere sierbanden, in dit geval met een ei-ontwerp. De rest van het oppervlak van het glas is gelijkmatig bedekt met zwarte vernis, met alleen het profiel van de basis van de voet en twee fijne lijnen die de smalle nek sieren die deze basis verbindt met de tank, in het rood.
r
Roodfigurig aardewerk was een van de belangrijkste figuratieve stijlen van Grieks aardewerk. Het werd ontwikkeld in Athene rond 520 v.Chr. en werd gebruikt tot de 3e eeuw v.Chr. Het verving de voorheen overheersende stijl van zwartfigurig aardewerk binnen enkele decennia. De technische basis was in beide gevallen hetzelfde, maar bij de rode figuren is de kleur omgekeerd, waardoor de figuren op een donkere achtergrond worden benadrukt, alsof ze worden verlicht door een theatraal licht, volgens een natuurlijker schema. Schilders die met zwarte figuren werkten, werden gedwongen de motieven goed van elkaar gescheiden te houden en de complexiteit van de illustratie te beperken. Daarentegen bood de roodfigurige techniek meer vrijheid. Elke figuur werd tegen een zwarte achtergrond afgetekend, waardoor schilders anatomische details met grotere nauwkeurigheid en variatie konden weergeven.
r
De techniek bestond uit het schilderen van de motieven op het nog natte stuk, met behulp van een transparante vernis die, wanneer gebakken, een intense zwarte toon kreeg. Daarom waren de motieven onzichtbaar voor het bakken, waardoor de schilders volledig uit het geheugen moesten werken, zonder hun eerdere werk te kunnen zien. Nadat het stuk was gebakken, bleven de gebieden die niet door de vernis waren bedekt, met de roodachtige toon van de klei, terwijl de geglazuurde, "geschilderde" gebieden een dichte en glanzende zwarte kleur kregen.
r
Bibliografie:
tr
- BEAZLEY, J.D. Attische rode vazen in Amerikaanse musea. Harvard University Press. 1918.
- BEAZLEY, J.D. Attische Roodfigurige Vaas Schilders. Dln. 1,2. Clarendon Press. 1963.
- BOARDMAN, J. De geschiedenis van Griekse vazen: pottenbakkers, schilders, schilderijen. Thames & Hudson. 2001.
- Corpus Vasorum Antiquorum. Parijs: Union Académique Internationale, www.cvaonline.org
r
Parallellen:
r
Afb. 1.1 Kelkkrater met dansers, schilder Villa Giulia. Athene, h. 460 v.Chr Keramiek met rode figuren. Museo Nazionale di Villa Giulia, Rome.
r
Afb. 1.2 Kelkkrater met dansers, schilder Villa Giulia. Athene, h. 460 v.Chr Keramiek met rode figuren. Museo Nazionale di Villa Giulia, Rome.
r
Afb. 2 Hydria met huiselijk tafereel, Schilder van Villa Giulia. Athene, h. 460-450 v.Chr. Roodfigurig keramiek. Metropolitan Museum, New York, inv. 1972.11.9.
r
Afb. 3 Bell krater met Hermes en Dionysus als kind vergezeld door de nimfen, Schilder van Villa Giulia. Athene, h. 470-450 v.Chr. British Museum, Londen, inv. 1865,0103.52.
r
Afb. 4 Rhython met ramskop, Villa Giulia Schilder. Athene, ca. 460-450 v.Chr. Roodfigurig keramiek. Nationaal Archeologisch Museum van Athene, inv. 15880.
r
Afb. 5 Bell krater met Apollo, Artemis en Leto die plengoffers brengen, Villa Giulia Schilder. Athene, h. 460-450 v.Chr. Roodfigurig keramiek. Metropolitan Museum, New York, inv. 24.97.96.
r
Afb. 6 Pelike met Zeus en Nike en Hera en Hebe, schilder van Villa Giulia. Athene, h. 460-450 v.Chr. Roodfigurige keramiek. British Museum, Londen, inv. 1895,0831.1.
r
r
r
r
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#MeesterwerkenW39
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Lage veilingkosten
Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
24/7 meebieden in onze app.
Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!
Kavel omschrijving
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
r
Toegeschreven aan de schilder van Villa Giulia door Michael Padgett.
r
Oud Griekenland, 5e eeuw v.Chr.
Aardewerk.
r
Hoogte 31 cm.
r
Herkomst: Privécollectie, dhr. L.R., Frankrijk. Gevormd sinds de jaren 70.
r
Conditie: Goede staat. Gerestaureerd van grote originele fragmenten. Zonder herschilderen zijn alleen de lijnen bedekt. Het heeft een kookfout in het onderste gedeelte.
r
Documenten: Thermoluminescentietest bijgevoegd.
r
Beschrijving:
tr
Pelike met een ovaal lichaam, dat opengaat om een uitlopende nek te vormen met een mond met een verdikte lip. Het heeft twee verticale handvatten in de vorm van een cintra, gelegen in het bovenste derde deel van de tank, en een lage ronde voet met een smalle schacht en een bredere basis in de vorm van een stier. De pelike of pélice is een variëteit van kleine amfora, met een brede basis en bolvormig lichaam. Gemaakt in Athene aan het einde van de 6e eeuw v.Chr. en gedocumenteerd tot IV v.Chr., werd het waarschijnlijk gebruikt voor wijnopslag.
r
Het stuk is door Michael Padgett toegeschreven aan de Villa Giulia-schilder, die tussen ongeveer 470 en 440 v.Chr. in Athene actief was. Beazley identificeerde hem in 1918 op basis van een stuk dat bewaard is gebleven in het Villa Giulia Museum in Rome (fig. 1). Hij werkte voornamelijk in de stijl van de rode figuren, hoewel hij ook enkele vazen maakte die versierd waren met de witte achtergrondtechniek. De schilder van Villa Giulia beeldde serene en harmonieuze scènes af, getekend met fijne en evenwichtige lijnen en met in de hoofdrol figuren van grote waardigheid en sculpturaal uiterlijk. Hij schilderde geen veldslagen en heel weinig scènes van atleten; hij gaf de voorkeur aan de weergave van jeugdige godheden, delicate afbeeldingen van Dionysus' entourage en figuren van muzen in natuurlijke omgevingen. Hij beeldde ook af en toe scènes uit het dagelijks leven af (fig. 2). Een van zijn mooiste werken is een klokkenkrater op de voorkant waarvan Hermes verschijnt met Dionysus als kind, bewaard in het British Museum (fig. 3).
r
Deze pelike is versierd met de rode figuurtechniek, met gereserveerde motieven in rode vernis op een zwarte achtergrond en details bewerkt door insnijding, en presenteert een duidelijk onderscheid tussen de twee gezichten. Op de voorkant is een symmetrische scène opgebouwd met twee personages die tegenover elkaar staan, een vrouw aan de linkerkant en een jongeman aan de rechterkant. Hij, gekleed in een himation die zijn lichaam omringt en met zijn linkerhand op zijn borst houdt, strekt zijn rechterhand uit om de vrouw een phiale aan te bieden - een ritueel bord voor plengoffers. Ze kijkt naar het offer en toont haar acceptatie door haar linkerhand uit te strekken, met haar handpalm open en haar vingers gespreid. Zijn rechterarm is parallel aan het lichaam uitgestrekt, met een klein rond bord in zijn hand. De houding van de vrouwelijke figuur is vergelijkbaar met die van de dansende figuren van de rhyton van de Villa Giulia-schilder die in Athene bewaard is gebleven (afb. 4). Deze aanwezigheid van rituele vaten, verwijzend naar votieve plengoffers, komt steeds terug in de productie van de Villa Giulia door de schilder, in scènes met vaak godheden in de hoofdrol (afb. 5).
r
De vrouw draagt een lange tuniek, met fijne parallelle plooien, en een mantel die haar linkerschouder bedekt en voor haar lichaam valt, vanaf de gestrekte arm, in bredere plooien. Dit onderscheid tussen de tuniek- en mantelplooien verwijst naar een verschil in materialen: een dunnere stof voor het hoofdkleed en een dikkere voor het bovenkleed. Ze draagt haar krullende haar in een knot in haar nek, en een lint of tape wikkelt haar voorhoofd in drie windingen. De man draagt een kapvormige hoofdtooi met een cirkelvormige versiering op het voorhoofd, waaruit de krullende lokken vallen, die de oren en de nek bedekken. Ondanks de eenvoud is het een dynamisch tafereel: de man wordt in driekwart afgebeeld, behalve het hoofd in strikt profiel, waarbij het lichaam naar de vrouw is gericht. Zij daarentegen kijkt de kijker aan, hoewel ze haar hoofd naar de man draait. Deze complexe maar evenwichtige dynamiek, kenmerkend voor het werk van de Villa Giulia-schilder, is op soortgelijke wijze terug te vinden op de voorzijde van een London pelike waarop Hera en Hebe zijn afgebeeld (afb. 6).
r
Op de voorzijde wordt hetzelfde symmetrische compositieschema herhaald met twee figuren, hoewel in dit geval twee jonge mensen worden afgebeeld, waarvan de een een arm vooruit beweegt met een waterzak in zijn hand en de ander leunt op een lange staf van knoestig hout. Beiden dragen een himation die hun lichaam omhult en een van hen draagt een lint om zijn voorhoofd. Hier is de beweging van de lichamen minder complex; Beide figuren verschijnen in profiel, de een tegenover de ander, met hun torso's naar de toeschouwer gericht.
r
Beide scènes worden, boven en onder, omlijst door randen van rechte meanders in zwart op een rode achtergrond. Bovenaan de handgrepen verschijnen andere smallere sierbanden, in dit geval met een ei-ontwerp. De rest van het oppervlak van het glas is gelijkmatig bedekt met zwarte vernis, met alleen het profiel van de basis van de voet en twee fijne lijnen die de smalle nek sieren die deze basis verbindt met de tank, in het rood.
r
Roodfigurig aardewerk was een van de belangrijkste figuratieve stijlen van Grieks aardewerk. Het werd ontwikkeld in Athene rond 520 v.Chr. en werd gebruikt tot de 3e eeuw v.Chr. Het verving de voorheen overheersende stijl van zwartfigurig aardewerk binnen enkele decennia. De technische basis was in beide gevallen hetzelfde, maar bij de rode figuren is de kleur omgekeerd, waardoor de figuren op een donkere achtergrond worden benadrukt, alsof ze worden verlicht door een theatraal licht, volgens een natuurlijker schema. Schilders die met zwarte figuren werkten, werden gedwongen de motieven goed van elkaar gescheiden te houden en de complexiteit van de illustratie te beperken. Daarentegen bood de roodfigurige techniek meer vrijheid. Elke figuur werd tegen een zwarte achtergrond afgetekend, waardoor schilders anatomische details met grotere nauwkeurigheid en variatie konden weergeven.
r
De techniek bestond uit het schilderen van de motieven op het nog natte stuk, met behulp van een transparante vernis die, wanneer gebakken, een intense zwarte toon kreeg. Daarom waren de motieven onzichtbaar voor het bakken, waardoor de schilders volledig uit het geheugen moesten werken, zonder hun eerdere werk te kunnen zien. Nadat het stuk was gebakken, bleven de gebieden die niet door de vernis waren bedekt, met de roodachtige toon van de klei, terwijl de geglazuurde, "geschilderde" gebieden een dichte en glanzende zwarte kleur kregen.
r
Bibliografie:
tr
- BEAZLEY, J.D. Attische rode vazen in Amerikaanse musea. Harvard University Press. 1918.
- BEAZLEY, J.D. Attische Roodfigurige Vaas Schilders. Dln. 1,2. Clarendon Press. 1963.
- BOARDMAN, J. De geschiedenis van Griekse vazen: pottenbakkers, schilders, schilderijen. Thames & Hudson. 2001.
- Corpus Vasorum Antiquorum. Parijs: Union Académique Internationale, www.cvaonline.org
r
Parallellen:
r
Afb. 1.1 Kelkkrater met dansers, schilder Villa Giulia. Athene, h. 460 v.Chr Keramiek met rode figuren. Museo Nazionale di Villa Giulia, Rome.
r
Afb. 1.2 Kelkkrater met dansers, schilder Villa Giulia. Athene, h. 460 v.Chr Keramiek met rode figuren. Museo Nazionale di Villa Giulia, Rome.
r
Afb. 2 Hydria met huiselijk tafereel, Schilder van Villa Giulia. Athene, h. 460-450 v.Chr. Roodfigurig keramiek. Metropolitan Museum, New York, inv. 1972.11.9.
r
Afb. 3 Bell krater met Hermes en Dionysus als kind vergezeld door de nimfen, Schilder van Villa Giulia. Athene, h. 470-450 v.Chr. British Museum, Londen, inv. 1865,0103.52.
r
Afb. 4 Rhython met ramskop, Villa Giulia Schilder. Athene, ca. 460-450 v.Chr. Roodfigurig keramiek. Nationaal Archeologisch Museum van Athene, inv. 15880.
r
Afb. 5 Bell krater met Apollo, Artemis en Leto die plengoffers brengen, Villa Giulia Schilder. Athene, h. 460-450 v.Chr. Roodfigurig keramiek. Metropolitan Museum, New York, inv. 24.97.96.
r
Afb. 6 Pelike met Zeus en Nike en Hera en Hebe, schilder van Villa Giulia. Athene, h. 460-450 v.Chr. Roodfigurige keramiek. British Museum, Londen, inv. 1895,0831.1.
r
r
r
r
Opmerkingen:
- Het stuk wordt geleverd met een echtheidscertificaat.
- Het stuk bevat een Spaanse exportvergunning.
- De verkoper garandeert dat hij dit stuk heeft verworven volgens alle nationale en internationale wetten met betrekking tot het eigendom van cultureel erfgoed. Herkomstverklaring gezien door Catawiki.
#MeesterwerkenW39
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!
Kavel omschrijving
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Zoekertjesnummer: a149207287
Populaire zoektermen
mammoet in Mineralen en Fossielenwoestijnroos in Mineralen en Fossielenamethist in Mineralen en Fossielenkoraal in Mineralen en Fossielenfossielen kopengrote schelp in Mineralen en Fossielendinosaurus tand in Mineralen en Fossielenkwarts in Mineralen en Fossielenfossielen in Mineralen en Fossielenmalachite in Mineralen en Fossielenschelpen in Mineralen en Fossielengesteenten in Mineralen en Fossielenbergkristal in Mineralen en Fossielenstenen verzameling in Mineralen en Fossielentrilobiet in Mineralen en Fossielentrilobieten in Mineralen en Fossielenedelstenen en mineralen in Mineralen en Fossielenmineralen in Mineralen en Fossielennamibie in Mineralen en Fossieleneiken kastyamaha maximoostende in Swarovskislotenset in Auto-onderdelenkleding zara in Kleding | Heren