Aspecten van cultuur tijdens de koloniale periode in Centraa

€ 15,00
Ophalen of Verzenden
Thuisbezorgd via Bpost voor € 6,85
40sinds 20 apr. '25, 19:36
Deel via
of

Kenmerken

ConditieNieuw
GebiedAfrika
Jaar (oorspr.)2008
AuteurMarc Quaghebeur

Beschrijving

Congo-Meuse N° 8: Aspecten van cultuur tijdens het koloniale tijdperk in Centraal-Afrika: Pers - Archieven.

Collectief: Marc Quaghebeur, Bibiane Tshibola Kalengayi, Jean-Claude Kangomba, Amélie Schmitz.


Redacteur: L'Harmattan, 2008.

Paperback, in formaat 13,5 x 21,5 cm, 295 pagina's.

Uitstekende conditie, zo goed als nieuw.

Samenvatting: De koloniale
cultuur is ook een wereld van de pers. Na een overzicht van de juridische grondslagen en werkingsmodaliteiten van het mediasysteem, concentreert het boek zich op enkele belangrijke avonturen uit de jaren vijftig. De kranten La Presse Africaine en L'Avenir worden dus genoemd of geanalyseerd. Daarentegen maken het Rwandese avontuur van Hobe en dat, Congolese, van Nkuruse, twee katholieke tijdschriften voor jongeren, het mogelijk om vooruitgang te boeken in de studie van het onderwijsproces.
De gedetailleerde evocatie van het Congo-avontuur trekt een ander uiterste en onthult welke pers tot de onafhankelijkheid heeft geleid, een proces dat abrupt werd stopgezet doordat de kolonisator aan kracht verloor. Bovendien lijkt het essentieel om te focussen op de inzichten van drie grote Franstalige Belgische kranten met verschillende gevoeligheden, La Libre Belgique, Le Peuple en Le Soir, om het beeld van de Congolezen en Congo te definiëren in dit cruciale jaar, dat is 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel en echte omwentelingen.
Deze analyse wordt voltooid door de wederopstanding van een bijzonder document uit die periode: de drie artikelen die de jonge Roger Langlais, de toekomstige president van de Senaat, publiceerde in de krant van de Socialistische Partij, Le Peuple, na zijn terugkeer van een lange reis naar Congo in 1956. Pagina's die iets anders suggereren dan dat van het dominante discours, ook al overwoog de toegewijde jongeman van de Université Libre de Bruxelles - die later Régis Debray zou verdedigen - de onafhankelijkheid niet.
Zoekertjesnummer: m2259611874