Benin - Nigeria (Zonder Minimumprijs)

€ 38,00
20sinds 21 feb. '25, 03:19
Deel via
of

Beschrijving

Een Ikpin slangenmarionet, in de stijl van Benin, met open bek en ontblote metalen tanden. In het koninkrijk Benin worden de krokodil en de boa constrictor beschouwd als de beschermers van Olokun, de god van de grote wateren of de oceaan, van rijkdom, welvaart en vruchtbaarheid...

"Een aantal grote gegoten slangenkoppen en een enkel lichaamssegment worden bewaard in institutionele collecties. Deze slangen zouden het dak van het ba-paleis in Benin City hebben gesierd, en dat deden ze tot 1897, zoals blijkt uit foto's die tijdens de expeditie zijn genomen. Er is geen consensus over het soort slang dat is afgebeeld, maar het kan een python zijn (Ben-Amos, 1976) of een adder van een of andere soort (voor een overzicht van de discussie, zie Plankensteiner 2010, p.25. Tijdens het onderzoek voor Digital Benin werden de slangen geïdentificeerd als boa constrictors.

Kunsthistorici hebben twee verschillende stilistische groepen slangen geïdentificeerd. De eerste heeft een glad oppervlak, verzonken amandelvormige ogen en motieven van cirkels met kleinere binnenste cirkels die het gezicht versieren. Het tweede type heeft een geschubd oppervlak, versierd met gestileerde planten- of slangenmotieven en bolle amandelvormige ogen. Volgens Plankensteiner (2010, p.25) is het eerste, minder sierlijke type ouder, mogelijk uit de zeventiende eeuw, terwijl de meer sierlijke slangen mogelijk uit de achttiende eeuw komen." bron Digital Benin.

Voorbeeld van een slang met een dwarsbalk, wat aangeeft dat de mondelinge overlevering wordt bevestigd door de functie van deze koppen als marionetten.

De opmerking over DB "getoond op het dak van het ba Paleis" is een beetje misleidend. De slang op het dak van het paleis is welbekend. De meeste van deze slangenkopafbeeldingen zijn echter volgens mondelinge overlevering marionetten waarbij de hand van de hoofdpersoon door de achterste opening reikt (soms met een dwarsbalk om de hand te stabiliseren) om het glijden van dit reptiel met de slangenkop te benaderen door de arm te bewegen. Volgens Plankensteiner is deze zeer dunwandige slangenkop van het oudere type en niet het latere, dat minder zeldzaam is.

Dit kan in sommige gevallen het geval zijn, zoals de slangenkop in het MARKK Museum in Hamburg, maar verklaringen van Nigerianen suggereren dat de meeste van deze slangenkoppen deel uitmaakten van een dansceremonie, waarbij de hand van de danser in de kop gleed en door de beweging van de arm bedekt met de huid van de slang een levende slangachtige diersoort imiteerde. Sommige van deze slangenkoppen hebben zelfs een handvat om de hand van de danser een betere grip te geven.
WJ

Benin, Könige und Rituale, höfische Kunst aus Nigeria, pagina 288 - 289.


De kop van een slang in Benin-stijl, waarvan de ouderdom onbekend is, gegoten in messing met verloren-wastechniek, met open snuit, de tanden ontbloot, versierd met geometrische patronen en plantentekens. Het beeld is versierd met schubben en extra patronen in laag reliëf. Er ontbreken verschillende tanden, er zijn metaaloxidaties en resten van roodachtig lateriet.

Slangenkop van het dak van het koninklijk paleis (laatste foto seuqnece). Europese verslagen uit de vroege 18e en 19e eeuw, evenals afbeeldingen op de paleistank en op reliëfpanelen uit de 16e - 17e eeuw, beschrijven grote, gegoten koperen slangen die van de bovenkant van de daktorens naar beneden kronkelen. De interpretatie van deze slangen is dubbelzinnig: enerzijds vertegenwoordigen ze het rijk van de zeegod Olokun, de bron van de macht en rijkdom van de koning, maar ze vertegenwoordigen ook Osun, de spirituele kracht van planten, die werd geassocieerd met de macht van de koning, vooral in de 18e en 19e eeuw.

Bron: Digital Benin.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Zoekertjesnummer: a147443074