Wijnaccessoire - Hout - Een pupitre wijnrek€ 25,00
Becattini - Storia del Regno di Gustavo III - 1792
€ 500,00
00sinds 22 feb. '25, 04:15
Beschrijving
UITSTEKENDE GEÏLLUSTREERDE EDITIE VAN ZATTA - GUSTAVO III: TUSSEN MACHT, KUNST EN SAMENZWERING
Een belangrijk historisch werk dat het leven en de regering van Gustaaf III van Zweden beschrijft, een controversiële en charismatische figuur uit de 18e eeuw. Gustav III was een absolutistische en verlichte vorst, een bekwaam hervormer, beschermheer van de kunsten en voorvechter van een staatsgreep die de koninklijke macht versterkte. Het boek, dat kort na zijn moord werd gepubliceerd, beschrijft zijn politieke avonturen, militaire ambities en culturele patronage en biedt een gedetailleerd beeld van het Zweden van die tijd.
ONLANGS VERKOCHT OP EEN VEILING VOOR USD 1.274
CONDITIERAPPORT - VERZAMELAARSEXemplaar
Prachtige achttiende-eeuwse uitgave van Zatta, met geografische kaarten en illustraties. Fraaie halflederen band met edel wapenschild op de platten. 4 delen. Band van blond halfkalfsleder met hoeken, supra-libros op de platten, friezen in achttiende-eeuwse stijl en titel op een groen label op de gladde rug. Nieuw exemplaar met baarden van de geschiedenis van het koninkrijk en het leven van Gustav III, koning van Zweden, gedrukt door Antonio Zatta in 1792-93, met 2 gegraveerde en gevouwen kaarten van Zweden, getekend door Pitteri en gegraveerd door Zuliani, en van de Finse Golf met de provincies Russisch Finland, Carella, Ingria, Estland, Nylandia; een ander klein plaatje, ook buiten de tekst, toont de Ridder van de Poolster en de Ridder van de Amaranta. Pagina's 1164
VOLLEDIGE TITELS & AUTEURS
Geschiedenis van de regering en het leven van Gustav III, koning van Zweden
Venetië, Antonio Zatta, 1792
Francesco Beccatini
INHOUD
Gustaaf III van Zweden (Stockholm, 24 januari 1746 – Stockholm, 29 maart 1792) was koning van Zweden van 1771 tot aan zijn dood in 1792.
Gustav III was een van de grootste heersers van zijn tijd en ongetwijfeld een van de meest getalenteerde figuren in de Zweedse geschiedenis. Hij slaagde erin om in Zweden een sterke en absolutistische monarchistische regering te vestigen, een regering die het land sinds de dood van Karel XII in 1718 ontbeerde. Met een staatsgreep maakte hij een einde aan het tijdperk van de Zweedse vrijheid en zette hij een campagne in om het imago en de pracht van de Zweedse monarchie en het Zweedse rijk te herwaarderen, waarbij hij het parlement tot een minderheidsrol degradeerde. Nadat hij een verlicht despoot was geworden, leidde zijn gebruik van grote sommen overheidsgeld tot controverses over zijn bewind.
Pogingen om eerst Noorwegen met de hulp van Rusland te onderwerpen en vervolgens de Baltische provincies te heroveren door oorlog te voeren tegen de tsaar, deden de mythe van Zweden als grote militaire macht herleven. Gustav III was een bewonderaar van Voltaire en legaliseerde het katholicisme en het jodendom in zijn koninkrijk. Ook voerde hij hervormingen door die het economisch liberalisme ten goede kwamen. Ook voerde hij sociale hervormingen door en schafte hij in veel gevallen martelingen en de doodstraf af. Er bleven echter wel beperkingen bestaan op de persvrijheid.
Vanaf de eerste tekenen van de opstanden in Frankrijk die voorafgingen aan de Franse Revolutie, koos Gustav III de kant van de monarchistische partij ter ondersteuning van koning Lodewijk XVI. Hij bood zijn Franse ambtgenoot de steun van een strijdmakker en een politieke bondgenoot. Hij werd vermoord door een samenzwering van edelen die voorstander waren van tirannie, hoewel de werkelijke motieven wellicht van meer persoonlijke aard waren.
Als mecenas en weldoener van de literatuur richtte Gustav III verschillende academies op, waaronder de Zweedse Academie. Ook ontwierp hij een nationaal kostuum en gaf hij het startsein voor de bouw van een koninklijk theater. In 1772 richtte hij de Orde van Vasa op als beloning voor degenen die zich hadden onderscheiden op het gebied van de ontwikkeling van de landbouw, de kunsten, de wetenschappen, de techniek en de handel.
Vanaf 1780 was hij lid van de Vrijmetselarij.
Francesco Becattini werd waarschijnlijk rond 1740 geboren, in ieder geval in Florence, aangezien hij zelf in het voorwoord van de derde editie van de Geschiedenis van de Inquisitie (Milaan 1797, p. 3) spreekt over "de aangenaamste thuisoevers van de Arno". We weten niets over zijn opleiding, zijn jeugd en zijn vroege interesses. Over zijn leven in het algemeen weten we ook heel weinig.
Hij is een polymath met een onuitputtelijke vitaliteit en een enorme productie. Vanuit biografisch oogpunt heeft hij echter maar weinig sporen van zichzelf nagelaten. Zijn bestaan wordt dan ook samengevat in de ononderbroken reeks compilaties en delen van allerlei aard die hij heeft uitgegeven. Alleen via deze weg kunnen we zijn bestaan met enige precisie en interesse volgen. De hypothese werd geopperd dat de weinige biografische informatie die B. zelf verstrekte, aan hem toegeschreven kon worden. De Napolitaanse leugendetector Giuseppe Ramirez of, geanagramd, Remigio Puparez, aan wie hij voorzichtig de schandalige opeiette over Pietro Leopoldo toeschreef, die in plaats daarvan uit zijn vergiftigde pen was gekomen (G. Sforza, Dodici anecdoti storiche..., pp. 65 e.v.): maar het lijkt niet juist om B.'s fictie tot de uiterste consequenties door te voeren, vooral omdat de informatie over Ramirez, zoals blijkt, volkomen nauwkeurig is, terwijl het weinige dat we over B. weten, daar positief mee contrasteert.
Sforza (ibid., pp. 65 e.v.) zegt dat hij actief was in Florence, een jonge en ondernemende journalist, die de gunsten van het hof zocht in de hoop op een eervolle carrière, maar altijd teleurgesteld werd, wat hij liever had gezien in de rol van officieel historicus. Er is hiervoor nog geen direct bewijs gevonden; maar de waarheidsgetrouwheid van ten minste deze aanwijzingen met betrekking tot zijn roeping wordt op welsprekende wijze getuigd door zijn debuut op literair en historisch gebied, de Annalen van Italië van het jaar van Christus MDCCL tot het jaar MDCCLXXI, die dienen als een voortzetting van die van de Provost Ludovico Antonio Muratori, die voor het eerst aan het licht zijn gebracht (Livorno 1772).
BIBLIOGRAFIE
Algemeen Archief van de Staatssectie Simancas, Legacy 5917, f. 207 (brief uit Rome, 28 oktober 1789, waarin B. zijn geschiedenis van Karel III presenteert); L. De Potter, Leven van Scipion de Ricci, bisschop van Pistoia en Prato, III, Brussel 1826, pp. 503 e.v.; F. Inghirami, Geschiedenis van Toscane, Biografie, I, Fiesole 1843, pp. 205 e.v.; G. Melzi, Dictie. van anonieme en pseudonieme werken, I, Milaan 1848, pp. 58, 233, 357; II, idem. 1852, blz. 49 pagina's; III, idem. 1859, blz. 103, 109, 249, 254 e.v.; F. Cusani, Geschiedenis van Milaan..., V, Milaan 1867, pp. 264 e.v., 267; G. Sforza, Episoden uit de geschiedenis van Rome in de 18e eeuw. Niet eerder uitgebrachte nummers. van de berichten van de agenten van Lucca aan het pauselijke hof, in Arch. stor. ital., zn. 4, XX(1887), blz. 426, 437, 438; A. Lumbroso, Essay over een bibliografie met reden om te dienen. geschiedenis van het napelstijdperk, IV, Rome-Parijs 1895, pp. 41-43; G. Sforza, Twaalf historische anekdotes, Modena 1895, pp. 65-69; F. Apostoli, The Sirmian Letters, uitgegeven door A. D'Ancona, Rome-Milaan 1906, pp. 27, 73 e.v., 137, 235, 247-250; A., Bertarelli, Uitvinden. uit de collectie samengesteld door A. Bertarelli, II, Risorgimento, Bergamo 1921, p. 45; G. Casati, Diz. van de schrijvers van Italië, I, Milaan s. d., blz. 104; Index van verboden boeken, Vaticaanstad 1929, p. 45; G. Gasperoni, Een achttiende-eeuwse bron voor de geschiedenis van de journalistiek, in Riv. lett., VII, 2 (1935), pp. 3 seconden, 8 seconden; G. Natali, De achttiende eeuw, Milaan 1950, pp. 29, 233, 292, 448, 483; Vergaderingen van de Republiek Roman (1798-1799) I, uitgegeven door V. E. Giuntella, Bologna 1954, p. Hoofdstuk VI; A. Cosatti, Nationale Academie van de Lincei. Tijdschriften en wetenschappelijke publicaties. Italiaans uit de 17e en 18e eeuw, eigendom van de bibliotheek, Rome 1962, p. 96; A. Wandruszka, Leopold II, I, 1747-1780, Wenen-München 1963, pp. 311, 423, 431, 434 e.v., 447.
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Lage veilingkosten
Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
24/7 meebieden in onze app.
Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!
Kavel omschrijving
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Een belangrijk historisch werk dat het leven en de regering van Gustaaf III van Zweden beschrijft, een controversiële en charismatische figuur uit de 18e eeuw. Gustav III was een absolutistische en verlichte vorst, een bekwaam hervormer, beschermheer van de kunsten en voorvechter van een staatsgreep die de koninklijke macht versterkte. Het boek, dat kort na zijn moord werd gepubliceerd, beschrijft zijn politieke avonturen, militaire ambities en culturele patronage en biedt een gedetailleerd beeld van het Zweden van die tijd.
ONLANGS VERKOCHT OP EEN VEILING VOOR USD 1.274
CONDITIERAPPORT - VERZAMELAARSEXemplaar
Prachtige achttiende-eeuwse uitgave van Zatta, met geografische kaarten en illustraties. Fraaie halflederen band met edel wapenschild op de platten. 4 delen. Band van blond halfkalfsleder met hoeken, supra-libros op de platten, friezen in achttiende-eeuwse stijl en titel op een groen label op de gladde rug. Nieuw exemplaar met baarden van de geschiedenis van het koninkrijk en het leven van Gustav III, koning van Zweden, gedrukt door Antonio Zatta in 1792-93, met 2 gegraveerde en gevouwen kaarten van Zweden, getekend door Pitteri en gegraveerd door Zuliani, en van de Finse Golf met de provincies Russisch Finland, Carella, Ingria, Estland, Nylandia; een ander klein plaatje, ook buiten de tekst, toont de Ridder van de Poolster en de Ridder van de Amaranta. Pagina's 1164
VOLLEDIGE TITELS & AUTEURS
Geschiedenis van de regering en het leven van Gustav III, koning van Zweden
Venetië, Antonio Zatta, 1792
Francesco Beccatini
INHOUD
Gustaaf III van Zweden (Stockholm, 24 januari 1746 – Stockholm, 29 maart 1792) was koning van Zweden van 1771 tot aan zijn dood in 1792.
Gustav III was een van de grootste heersers van zijn tijd en ongetwijfeld een van de meest getalenteerde figuren in de Zweedse geschiedenis. Hij slaagde erin om in Zweden een sterke en absolutistische monarchistische regering te vestigen, een regering die het land sinds de dood van Karel XII in 1718 ontbeerde. Met een staatsgreep maakte hij een einde aan het tijdperk van de Zweedse vrijheid en zette hij een campagne in om het imago en de pracht van de Zweedse monarchie en het Zweedse rijk te herwaarderen, waarbij hij het parlement tot een minderheidsrol degradeerde. Nadat hij een verlicht despoot was geworden, leidde zijn gebruik van grote sommen overheidsgeld tot controverses over zijn bewind.
Pogingen om eerst Noorwegen met de hulp van Rusland te onderwerpen en vervolgens de Baltische provincies te heroveren door oorlog te voeren tegen de tsaar, deden de mythe van Zweden als grote militaire macht herleven. Gustav III was een bewonderaar van Voltaire en legaliseerde het katholicisme en het jodendom in zijn koninkrijk. Ook voerde hij hervormingen door die het economisch liberalisme ten goede kwamen. Ook voerde hij sociale hervormingen door en schafte hij in veel gevallen martelingen en de doodstraf af. Er bleven echter wel beperkingen bestaan op de persvrijheid.
Vanaf de eerste tekenen van de opstanden in Frankrijk die voorafgingen aan de Franse Revolutie, koos Gustav III de kant van de monarchistische partij ter ondersteuning van koning Lodewijk XVI. Hij bood zijn Franse ambtgenoot de steun van een strijdmakker en een politieke bondgenoot. Hij werd vermoord door een samenzwering van edelen die voorstander waren van tirannie, hoewel de werkelijke motieven wellicht van meer persoonlijke aard waren.
Als mecenas en weldoener van de literatuur richtte Gustav III verschillende academies op, waaronder de Zweedse Academie. Ook ontwierp hij een nationaal kostuum en gaf hij het startsein voor de bouw van een koninklijk theater. In 1772 richtte hij de Orde van Vasa op als beloning voor degenen die zich hadden onderscheiden op het gebied van de ontwikkeling van de landbouw, de kunsten, de wetenschappen, de techniek en de handel.
Vanaf 1780 was hij lid van de Vrijmetselarij.
Francesco Becattini werd waarschijnlijk rond 1740 geboren, in ieder geval in Florence, aangezien hij zelf in het voorwoord van de derde editie van de Geschiedenis van de Inquisitie (Milaan 1797, p. 3) spreekt over "de aangenaamste thuisoevers van de Arno". We weten niets over zijn opleiding, zijn jeugd en zijn vroege interesses. Over zijn leven in het algemeen weten we ook heel weinig.
Hij is een polymath met een onuitputtelijke vitaliteit en een enorme productie. Vanuit biografisch oogpunt heeft hij echter maar weinig sporen van zichzelf nagelaten. Zijn bestaan wordt dan ook samengevat in de ononderbroken reeks compilaties en delen van allerlei aard die hij heeft uitgegeven. Alleen via deze weg kunnen we zijn bestaan met enige precisie en interesse volgen. De hypothese werd geopperd dat de weinige biografische informatie die B. zelf verstrekte, aan hem toegeschreven kon worden. De Napolitaanse leugendetector Giuseppe Ramirez of, geanagramd, Remigio Puparez, aan wie hij voorzichtig de schandalige opeiette over Pietro Leopoldo toeschreef, die in plaats daarvan uit zijn vergiftigde pen was gekomen (G. Sforza, Dodici anecdoti storiche..., pp. 65 e.v.): maar het lijkt niet juist om B.'s fictie tot de uiterste consequenties door te voeren, vooral omdat de informatie over Ramirez, zoals blijkt, volkomen nauwkeurig is, terwijl het weinige dat we over B. weten, daar positief mee contrasteert.
Sforza (ibid., pp. 65 e.v.) zegt dat hij actief was in Florence, een jonge en ondernemende journalist, die de gunsten van het hof zocht in de hoop op een eervolle carrière, maar altijd teleurgesteld werd, wat hij liever had gezien in de rol van officieel historicus. Er is hiervoor nog geen direct bewijs gevonden; maar de waarheidsgetrouwheid van ten minste deze aanwijzingen met betrekking tot zijn roeping wordt op welsprekende wijze getuigd door zijn debuut op literair en historisch gebied, de Annalen van Italië van het jaar van Christus MDCCL tot het jaar MDCCLXXI, die dienen als een voortzetting van die van de Provost Ludovico Antonio Muratori, die voor het eerst aan het licht zijn gebracht (Livorno 1772).
BIBLIOGRAFIE
Algemeen Archief van de Staatssectie Simancas, Legacy 5917, f. 207 (brief uit Rome, 28 oktober 1789, waarin B. zijn geschiedenis van Karel III presenteert); L. De Potter, Leven van Scipion de Ricci, bisschop van Pistoia en Prato, III, Brussel 1826, pp. 503 e.v.; F. Inghirami, Geschiedenis van Toscane, Biografie, I, Fiesole 1843, pp. 205 e.v.; G. Melzi, Dictie. van anonieme en pseudonieme werken, I, Milaan 1848, pp. 58, 233, 357; II, idem. 1852, blz. 49 pagina's; III, idem. 1859, blz. 103, 109, 249, 254 e.v.; F. Cusani, Geschiedenis van Milaan..., V, Milaan 1867, pp. 264 e.v., 267; G. Sforza, Episoden uit de geschiedenis van Rome in de 18e eeuw. Niet eerder uitgebrachte nummers. van de berichten van de agenten van Lucca aan het pauselijke hof, in Arch. stor. ital., zn. 4, XX(1887), blz. 426, 437, 438; A. Lumbroso, Essay over een bibliografie met reden om te dienen. geschiedenis van het napelstijdperk, IV, Rome-Parijs 1895, pp. 41-43; G. Sforza, Twaalf historische anekdotes, Modena 1895, pp. 65-69; F. Apostoli, The Sirmian Letters, uitgegeven door A. D'Ancona, Rome-Milaan 1906, pp. 27, 73 e.v., 137, 235, 247-250; A., Bertarelli, Uitvinden. uit de collectie samengesteld door A. Bertarelli, II, Risorgimento, Bergamo 1921, p. 45; G. Casati, Diz. van de schrijvers van Italië, I, Milaan s. d., blz. 104; Index van verboden boeken, Vaticaanstad 1929, p. 45; G. Gasperoni, Een achttiende-eeuwse bron voor de geschiedenis van de journalistiek, in Riv. lett., VII, 2 (1935), pp. 3 seconden, 8 seconden; G. Natali, De achttiende eeuw, Milaan 1950, pp. 29, 233, 292, 448, 483; Vergaderingen van de Republiek Roman (1798-1799) I, uitgegeven door V. E. Giuntella, Bologna 1954, p. Hoofdstuk VI; A. Cosatti, Nationale Academie van de Lincei. Tijdschriften en wetenschappelijke publicaties. Italiaans uit de 17e en 18e eeuw, eigendom van de bibliotheek, Rome 1962, p. 96; A. Wandruszka, Leopold II, I, 1747-1780, Wenen-München 1963, pp. 311, 423, 431, 434 e.v., 447.
Hét online veilinghuis voor jou!
Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.
Waarom Catawiki?
Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!
Kavel omschrijving
Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
Zoekertjesnummer: a147520985
Populaire zoektermen
bijbel in Boeken en Manuscriptencapo di monte in Antiek en Kunstnapoleon iii in Antiek en Kunstoude boeken in Boeken en Manuscriptenstreuvels in Boeken en Manuscriptenboeken felix timmermans in Boeken en Manuscriptenantieknapoleon iii in Kastendante in Boeken en Manuscriptenaverbode in Boeken en Manuscriptenmanuscript in Boeken en Manuscriptenatlas antiek in Boeken en Manuscriptenalmanak in Boeken en Manuscripten17 eeuw in Boeken en Manuscriptenantiek serviesjacob cats in Boeken en Manuscriptendavidsfonds in Boeken en Manuscriptenmeubels napoleon iii in Antiek en Kunstantiek bureaumercedes atego te koopmartingaal bruin in Dieren en Toebehorenalpine v6 in Auto-onderdelengolf1 cabrio in Auto-onderdelenart schilderijen in Antiek en Kunst