Welser - Opera Historica et Philologica - 1682

€ 2.500,00
00sinds 22 feb. '25, 04:15
Deel via
of

Beschrijving

IN FOLIO - TABULA PEUTINGERIANA: 12 GROTE PAPIEREN VAN DUBBELE PAGINA - EERSTE EDITIE
GEOGRAFISCHE KAART VAN WELSER VENEZUELA: DE GOUVERNEURS VAN VENEZUELA
Beroemde illustratie van de Tabula Peutingeriana, hier gegraveerd op 12 dubbelbladige platen.
12e-13e-eeuwse kopie van een oude Romeinse kaart die de wegen van het Romeinse Rijk toont, van de Britse eilanden tot het Middellandse Zeegebied en van het Midden-Oosten tot Indië en Centraal-Azië; het meest westelijke deel is nu verloren gegaan. Een Sera maior, soms geïnterpreteerd als het Chinese rijk, verschijnt in het Verre Oosten, hoewel de overeenkomstige territoria niet zijn gemarkeerd.
De aanduidingen van oude toponiemen en afstanden in Romeinse mijlen vormen de basis voor wetenschappelijk onderzoek naar Romeinse wegen. Kaart is tegenwoordig een van de belangrijkste bronnen voor de classificatie en identificatie van oude toponiemen.
"Het Amerikaanse belang ligt in het leven van de auteur, dat een verslag bevat van zijn familie, het handelshuis van Welser. Onder het gezag van Karel V regeerden zij van 1528 tot 1555 voor eigen gewin over Venezuela" (Sabin).
Schmaler u. kl. Wasserrand am Ende (ca. 20 Bl.). Vortit. en voorkant. angefalzt, in Gelenk etw. wasserrandig u. Vortit. met kl. onder. Einriss. Abgesehen von de beschriebenen Mängeln ungewöhnlich sauberes u. ordentlichen Ex.
Graesse V, 246 en VII 275. - Sabin 102615. - ADB XLI, 687 e.v.
VERKOCHT OP VEILING VOOR 4.640 EUR

CONDITIE RAPPORT
Volledig lederen band. 6-ribs rug met goud gegraveerde titel op een rode inleg met lichte gebruikssporen. Beroemde illustratie van de Tabula Peutingeriana, hier gegraveerd op 12 dubbelbladige platen. Gegraveerd allegorisch frontispice, portret van de auteur, 2 geografische kaarten met afbeelding van Venezuela en Neder-Duitsland. Talrijke gravures in de tekst met afbeeldingen van munten, monumenten en wapenschilden. Goede staat van conservering van het werk. blz. (2); 16nn. 886; 404.
VERKOCHT OP VEILING VOOR 2.640 EURO

VOLLEDIGE TITELS & AUTEURS
Marci Velseri ... Werk historica et philologica, heilig en profana. In quibus Historia Boica, Res Augustanae, Conversio & Passio SS. Martyrum, Afrae, Hilariae, Dignae, Eunomiae, Eutropiae, Vitae S. Udalrici & S. Severini, Narratio eorum, quae contigerunt Apollonio Tyrio, Tabulae Peutingerianae integratie, Epistolae ad Viros Illustres Latinae Italicaeque, & Proteus satyra continentur. Accessit P. Optatiani Porphyrii Panegyricus ... ex optimo Code 0 Paullo Velsero verspreidus, unà cum Spicilegio Critico Christiani Daumii ... Nec non vita, geslacht, en mors auctoris nobilissimi Nauwkeurig Christophoro Arnoldo
Neurenberg, Wolfgangi Mauritii, 1682
Mark Welser

INHOUD
Volledige eerste editie. Naast zijn belangrijkste werken over de geschiedenis van Beieren en Augsburg bevat het ook de uitgave van de "Peutingersche platen" in 14 (13 dubbele) kopergravures in de tekst. De overige kopergravures van de tekst tonen antiquiteiten, munten, lapidaire inscripties, enz. De twee grote kaarten tonen Venezuela en Zuid-Duitsland met de aangrenzende gebieden Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië.
De Tabula Peutingeriana is waarschijnlijk een kopie van een model uit de Karolingische tijd, dat weer teruggaat op het origineel van een Romeinse wegenkaart. Het is opgebouwd als een schematische weergave en de geografische omstandigheden zijn – op enkele details na – sterk vertekend. Het voorzag reizigers echter van alle relevante informatie over de locatie van de belangrijkste steden en rustplaatsen (mansio) van het wegennet van het Romeinse Rijk, evenals de reeks dagelijkse stops op de belangrijkste reisroutes. De territoria worden weergegeven door horizontale banden, gescheiden door de Middellandse Zee en de Adriatische Zee. Steden worden aangegeven met bouwpictogrammen, waarbij de conventie geldt dat hoe groter het symbool, hoe belangrijker de stad. De dagelijkse fasen worden weergegeven door middel van de segmentatie van rode lijnen.

Het werk omvat geschriften over de geschiedenis van Augsburg en Beieren, heiligenverslagen (Rerum Boicarum), evenals de geschiedenis van de familie Welser, die samen met de Fuggers de verkiezing van keizer Karel V financierde en commerciële concessies verwierf in Venezuela. Mark Welser werd in 1611 duumvir van Augsburg, reisde door Europa en leerde corresponderen met de grootste intellectuelen van zijn tijd. Zijn briefwisseling met Galileo Galilei over zonnevlekken is algemeen bekend.
De twee grote kaarten tonen Venezuela en Zuid-Duitsland met de aangrenzende gebieden Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië.

Mark Welser (Augsburg, 20 juni 1558 – Augsburg, 23 juni 1614) was een Duitse bankier, politicus en astronoom die een geleerde briefcorrespondentie voerde met de Europese intellectuelen van zijn tijd en in het bijzonder, met betrekking tot zonnevlekken, met Galileo Galilei.

Welser behoorde tot een rijke familie van oude Duitse adel die zich ontwikkelde in de stad Augsburg (Augsburg). Zijn oom Bartholomeus Welser behoorde tot de grondleggers van het familievermogen: samen met de Fuggers financier van de keizerlijke verkiezing van Karel V, van wie hij adviseur werd, blonk hij uit in de Portugese specerijenhandel en in de economische groei van Antwerpen. Hij had ook economische betrekkingen met de Franse kroon.[1] In 1528 nam Bartholomeus, die een vloot had opgezet die op weg was naar Amerika, bezit van de kolonie Venezuela en kreeg van de keizer het eigendomsrecht door een jaarlijkse vergoeding te betalen. Zijn nakomelingen behielden het tot 1555, toen Venezuela overging naar de Spanjaarden.

Op 16-jarige leeftijd werd Mark naar Padua gestuurd, waar hij zijn studie gedurende 10 jaar voltooide. Hij maakte talloze reizen naar Frankrijk en verbleef in 1572 in Parijs. In 1611 werd hij duumvir van Augsburg. Hij reisde ook naar Italië en bevond zich in Rome, waar hij in 1612 werd benoemd tot lid van de Accademia dei Lincei. Hij was een goede kenner van de Italiaanse taal en was geïnteresseerd in historisch onderzoek en de studie van Griekse en Latijnse auteurs, op wiens publicatie hij toezicht hield door de uitgeverij "Ad Insignia Pinus" te financieren.

Eind 1611 schreef de jezuïet Christoph Scheiner (1573-1650), wiskundeleraar in Ingolstadt, onder het pseudoniem "Apelles latens post tabulam" ("Apelles die zich achter het schilderij verschuilt") drie brieven aan Welser om te communiceren hem dat hij de zonnevlekken had ontdekt waarvan hij geloofde dat ze geen verandering van de zon konden zijn, die volgens de traditionele aristotelische leer een hemellichaam was onvergankelijk, maar eerder van de sterren tussen de aarde en de zon die door een optische illusie op het zonneoppervlak verschenen. Welser, een beschermheer van studies en zeer nauw verbonden met de jezuïeten, van wie hij een van de bankiers was, liet de observaties van Scheiner publiceren en stuurde een kopie naar Galileo met het verzoek om zijn mening.

Galilei reageerde op Welser door hem te verwijten dat hij de onjuiste theorie, die hij identificeerde als zijnde van jezuïetenoorsprong, had verspreid over de drie satellieten die in een baan om de zon cirkelden. Scheiner antwoordde, deze keer openlijk zijn theorie herhalend met het boek De maculis solaribus [... ] accuctor disquisitie. Galilei antwoordde in december 1612 met een derde brief aan Welser waarin hij beweerde dat hij zonnevlekken al vóór Scheiner had ontdekt en in 1613 publiceerde hij door de Accademia dei Lincei een geschiedenis en demonstraties rond zonnevlekken en hun ongelukken, waarin hij bevestigde dat de zonnevlekken plaatsvonden en verdwenen. en hervormend, op het vergankelijke oppervlak van de zon dat hen waarschijnlijk meesleepte in zijn roterende beweging.

Mark Welser, die ernstig aan jicht leed, stierf het jaar daarop nadat hij ook te maken had gehad met economische ontberingen die zijn laatste levensjaren in de problemen hadden gebracht.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Zoekertjesnummer: a147520979