Rolewinck - [Incunable] Fasciculus Temporum - 1485

€ 5.000,00
70sinds 18 jan. '25, 04:16
Deel via
of

Beschrijving

EERSTE NIEUWS VAN DE UNIVERSELE GESCHIEDENIS, GEPUBLICEERD IN PRINT
GEÏLLUSTREERDE INCUNABULUS - IN OUDE FOLIO
Zeldzame Venetië-editie uit 1487 van de "Fasciculus Temporum". Initialen en houtsneden door latere hand in rood gerubriceerd.
Het werk genoot een enorme populariteit en werd in de 15e eeuw 32 keer gedrukt, inclusief vertalingen in het Frans, Duits en Nederlands. De houtsneden van Walch, gebaseerd op de houtsneden van de Keulse edities, vallen op door de vervanging van het blok met de afbeelding van Keulen door een houtsnede van Venetië. Deze gravure van Venetië is het eerste bekende gedrukte gezicht van deze stad en toont het Piazza San Marco gezien vanaf het Canal Grande. Enkele illustraties in rood gerubriceerd door een latere hand.
Rolewinck organiseerde de tekst langs een horizontale tijdlijn en in een systeem van cirkels alsof hij een kerkelijke boekrol op zijn kant draaide – een uitdaging voor zijn vroege typografen.
C2437; BMC VIII, 265 (IB. 41729); CIBN R-181; Goff R-277; Bod-inc. R-127. "De Fasciculus temporum ... wilde lezers een overzicht geven van de wereldgeschiedenis: een leesbare visuele presentatie die ze konden behandelen - Essling, 1907 - 1909 n. 479 - Hain, 6934 - Sander, 6529 BMC V 285; Goff R 264 Sander 6527; Essling 278;
EEN EXEMPLAAR ONLINE TE KOOP VOOR EUR 19.751,67

CONDITIE RAPPORT
Kaarten (1); 9nn.; 66; (1) Oud folio. Tekst in gotische karakters (56 G en 75 G) op 50 regels. De Index-uitgave is aan het begin gebonden, vóór de incipit. Integratieve restauratie onzichtbaar tot de eerste bladen zonder tekstverlies. Voorbeeldig gedrukt op licht papier en geïllustreerd met talrijke houtsneden. Initialen en houtsneden door latere hand in rood gerubriceerd. Ze vertegenwoordigen de ark van Noach, Constantinopel, Babylon, de vernietiging van Troje, enz. . Stevige band bedekt met oud manuscript en gerubriceerd papier. Vernieuwde looks. Interessante aantekeningen uit dezelfde periode als het eerste en laatste artikel. Glossies in een oud handschrift op de marges van de interne pagina's.

VOLLEDIGE TITELS & AUTEURS
Fasciculus Temporum omnes Antiquorum Chronicas stricti complectens felici numine incipit
Erhardus Ratdolt Augustensis Impressies Paravit: Anno salutis M.cccc.lxxxv [1485] idus Septembris
Venetiis Inclyto prins Johanne Mocenico
Werner Rolevinck

INHOUD
Het is een verhandeling over de universele geschiedenis die een buitengewoon populair succes kende. Talloze houtsneden, sommige in rood gerubriceerd, die de ark van Noach, Constantinopel, Babylon, de vernietiging van Troje, een monster, een komeet, enz. voorstellen.
Fasciculus Temporum is een universeel geschiedenisboek dat een halve eeuw lang extreem populair was; In deze uitgave reiken de historische gebeurtenissen tot 1481. Het wordt geïllustreerd met vele cirkelvormige schilderijen en diverse gezichten, vooral van steden, gegraveerd op hout (de ark van Noach, monsters, zeemeerminnen, Venetië, Athene, Troje in vlammen, Jeruzalem, Rome. . .); deze houtsneden zijn de oudste in hun soort.
Tientallen houtsnede-illustraties van stadsgezichten, Christus en Heiligen. Gotische typen 10:140 (titels), 11:76 (tekst). Toonaangevende ruimtes. Chronologische diagrammen met houtsnederegels en geanimeerde cirkels op alle pagina's. Stedelijke landschappen (Nineve, Trier, de Tempel van Jeruzalem, Rome, de stad Jeruzalem en Keulen), Christus-soeverein van de wereld.

EEN VAN DE EERSTE HOUTBLOKILLUSTRATIES VAN VENETIË MET HET DOGESPALEIS EN DE GONDELS (Venetiarum Civitas)
De talrijke houtsneden vertegenwoordigen steden en panorama's: de eerste plaat, op het tweede blad, illustreert bovenaan de zeven dagen waarin hemel en aarde zijn geschapen, in gotische cursief gedrukt, en daaronder een prachtig beeld van Christus, soeverein van de wereld , omringd door engelen, die zijn voet op de aardbol plaatsen, geflankeerd door de zon en de maan en nog steeds gedeeltelijk ondergedompeld in de oorspronkelijke chaos.

Werner Rolevinck (1425-1502) werd geboren in Laer bij Horstmar. Hij schreef bijbelverhalen en interpretaties die nog steeds ingebed zijn in de traditie van de middeleeuwse scholastiek: zijn belangrijkste werk is de Fasciculus temporum: een universele geschiedenis in synoptische vorm, die enorm populair, naar schatting bereikte het - in de verschillende daaropvolgende herdrukken - een totaal van 100.000 exemplaren in ongeveer 50 verschillende edities.
De geschiedenis begint met de schepping van de wereld en eindigt in 1475, met het verhaal van Karel van Bourgondië (Karel de Stoute).
C2437; BMC VIII, 265 (IB. 41729); CIBN R-181; Goff R-277; Bod-inc. R-127.

"De Fasciculus temporum ... was bedoeld om lezers een overzicht van de wereldgeschiedenis te geven: een leesbare visuele presentatie die ze konden beschouwen als zowel een geheugensysteem als als de vonk voor meditatie." (Rosenberg, Cartografieën van de tijd: een geschiedenis van de tijdlijn, 28)

HOUTBLOKKEN PRINTS
In een negentiende-eeuwse monografie, geschreven in Sisteron, Provence, lezen we: ‘Bibliografische aantekening over Fasciculus Temporum van Werner Rolewinck, die deel uitmaakte van een boek van hetzelfde materiaal, in reliëf gegraveerd in Aix in 1443, met het portret en het wapen van René d 'Anjou, volgens een vandaag de dag volkomen onbekend proces, door Pierre de Milan, graveur van deze prins'.

Deze houtsneden (en de monografie) zijn sindsdien in de vergetelheid geraakt, en noch Schreiber, Hind, noch enige andere historicus van de houtsnede lijkt ze te noemen. Ze kwamen begin 1958 kort aan het licht toen de Queens-boekhandelaar Emil Offenbacher een exemplaar aan Cornelius Hauck verkocht voor $ 2.500, maar net als andere fascinerende boeken in Haucks collectie lijkt hun plaatsing in Ohio ze van wetenschappelijke aandacht te hebben uitgesloten.

De precieze identiteit van de auteur van de monografie is bijna net zo mysterieus als het houten document zelf, en als ontdekker van dit incunabel is hij onze enige bron. De algemene catalogus van de British Library vermeldt hem als Edouard de Laplane, auteur van Essai sur l'histoire Municipale de la ville de Sisteron (Parijs 1840) en Histoire de Sisteron, tirée de ses archives (2 delen, Digne 1843).

La Plane vertelt hoe ze in 1825 een exemplaar van Rolewinck redde, samen met een onbekend aantal andere boeken (waaronder Cicero, Quintilianus, Plinius en Xenophon, gedrukt door Johann Schoeffer, de huizen Aldine en Giuntina, Colines en Froben) uit een bibliotheek die was bestemd voor verpulping.
Net als Grolier en andere humanistische verzamelaars noemde hij zijn landgoed af en toe "et amicarum", maar La Plane speculeerde dat Révilliasc vóór het einde van de 15e eeuw was begonnen met het vormen van zijn bibliotheek. De boeken zouden vervolgens eigendom zijn geweest van Pierre de Rabaudy de Castronovo en Joseph de Châteauneuf, wiens familie ze in bezit had van 1623 tot het begin van de 18e eeuw, toen ze werden gekocht door Joseph de Sigoin, die ze graveerde. La Plane verwart deze herkomst echter op een gegeven moment door een voorouder van Sigoin de Rolewinck rechtstreeks van Révilliasc te laten verkrijgen.

Er zijn enkele gedrukte bewijzen die de oorsprong zouden kunnen zijn van de hier aanwezige houtsneden, toegeschreven aan de "Goede Koning René" (René d'Anjou, 1409-80) als amateurkunstenaar en romantische dichter. Hij beschouwde zichzelf vooral als een ridder en " chansonnier de gebaren".
Hij reed samen met Jeanne d'Arc naar Orléans, woonde de kroning van zijn zwager Karel VII in Reims in 1429 bij en gaf Columbus zijn eerste scheepsopdracht. Haar tweede dochter, Marguérite, werd koningin van Engeland toen ze met Henry VI trouwde.
La Plane voelde het extreme prestige dat verbonden was aan de figuur van René d'Anjou en de mogelijkheid om hem in verband te brengen met een eerste versie van deze houtsneden.

De illustraties van Rolewinck geven handig alle prenten van steden en panorama's weer: de eerste plaat, op het tweede blad, stelt bovenaan de zeven dagen voor waarin hemel en aarde werden geschapen, in gotische cursief gedrukt, en daaronder een prachtige voorstelling van soevereine Christus van de wereld, omringd door engelen, terwijl hij zijn voet op de aardbol liet rusten, geflankeerd door de zon en de maan en nog steeds gedeeltelijk ondergedompeld in de oorspronkelijke chaos.

La Plane noemt deze houtsneden een echt borduurwerk op hout, dat ze vergelijkt met canvas, zonder gebruik van snijgereedschap, simpelweg een pen. Hij stelt voor om de techniek 'xyloglyphie' te noemen, een vooruitgang ten opzichte van houtsnede, en doet voorspelbaar grootse beweringen over het belang van het object in de geschiedenis van de uitvinding van de boekdrukkunst, waarbij hij fantaseert dat Gutenberg de methode van koning René zou hebben overgenomen als hij die maar had geweten!

In 1992 stelde Schüling (Ludwig v.R. p. 62 e.v.) opnieuw de kwestie van de hier aanwezige houtsneden ter sprake en sloot op basis van typografische vergelijkingen deze uitgave van Rolevinck uit van het corpus van Renchen-prenten. Hij heeft de neiging ze toe te schrijven aan Heinrich Quentell die Scholderer volgt (zie Scholderer, 50 Essays, p. 52 e.v.). Toen de "Fasciculus" ter perse ging, moest de drukker uiteraard de censuurrechten van de Universiteit van Keulen in acht nemen, die hem in 1479 door paus Sixtus IV waren verleend (zie Corsten, Studien zum Kölner Frühdruck, p. 138).

De redacteur heeft opmerkelijke vaardigheid getoond bij het bedenken van een methode om hedendaagse gebeurtenissen te rapporteren. Een streep in het midden van elke pagina wordt gescheiden van de rest van de tekst boven en onder door twee sets dikke lijnen. Binnen deze strip bevinden zich een of twee, soms drie, cirkels waarin de namen verschijnen van de personages die de geschiedenis hebben geschreven, te beginnen met Adam. Naast elke cirkel staat een korte verklaring van de levensduur van elke man en het aantal kinderen. Boven de cirkels staat de datum, anno mundi, berekend vanaf de schepping van de wereld in 5199 v.Chr.; daaronder en ondersteboven gedrukt, het aantal jaren vóór de geboorte van Christus. Bovenaan de pagina staan fragmenten uit de bijbelse geschiedenis met af en toe commentaar van Sint-Augustinus en andere vaders, terwijl onderaan verslagen staan van mensen en gebeurtenissen uit de seculiere geschiedenis. Griekse mythe, Homerus, Romeinse traditie en geschiedenis worden vrijelijk gerapporteerd.
De uitvinding van de drukpers en andere technologische prestaties uit de oudheid worden hier ook vermeld.


Hét online veilinghuis voor jou!

Catawiki is het meest bezochte online platform in Europa voor bijzondere objecten geselecteerd door experts, en biedt wekelijks meer dan 65.000 objecten aan voor de veiling. Het is onze missie om onze klanten een spannende en probleemloze ervaring te bieden bij het kopen en verkopen van bijzondere, moeilijk te vinden objecten.


Waarom Catawiki?
  • Lage veilingkosten
  • Al onze objecten zijn gecontroleerd door onze 240+ experts
  • 24/7 meebieden in onze app.

    Bieden is uitsluitend mogelijk op de website van Catawiki. Maak eenvoudig een gratis account op de website aan en biedt direct mee!

    Kavel omschrijving


    Biedingen zijn alleen geldig via de website van Catawiki.
  • Zoekertjesnummer: a146460706