Er zijn verschillende soorten cannes à pêche zoals spinhengels, werphengels en vliegvishengels. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen; zo zijn spinhengels vaak lichter en beter voor het werpen van kleine kunstmatige aas, terwijl werphengels robuuster zijn en geschikt voor zwaarder aas en grotere vissen. Kijk ook naar de materialen zoals carbon of glasvezel, die invloed hebben op de flexibiliteit en sterkte van de hengel.
Om je canne à pêche in topconditie te houden, is het belangrijk om na gebruik de hengel goed schoon te maken met zoet water om zout en vuil te verwijderen. Controleer regelmatig de ogen op beschadigingen en zorg ervoor dat de molen goed gesmeerd is. Berg je hengel op een droge plek op, uit de zon, om verkleuring en veroudering van het materiaal te voorkomen.
Een canne à pêche is geschikt voor verschillende vistechnieken afhankelijk van zaken als actie, materiaal en lengte. Bij het vissen op baars heb je vaak een snellere hengel nodig om de snelle bewegingen van de vis aan te kunnen, terwijl je voor het vissen op karper een stevige hengel nodig hebt die de kracht van de vis kan weerstaan. Naast deze elementen speelt ook de grootte van de gebruikte lijnen en haken een rol.
Bij het vissen kun je verschillende accessoires gebruiken die je beleving verbeteren. Denk hierbij aan vislijnen, onderlijnen, haken, dobbers, en natuurlijk de verzorging van je hengel. Een goede tacklebox is ook handig om al je materialen georganiseerd te houden. Vergeet niet dat een goede visstoel, eventueel met een parasol, ook de ervaring kan verbeteren als je langer aan het water zit.
De juiste lengte van een canne à pêche hangt af van de soort visserij die je beoefent. Kortere hengels zijn ideaal voor het vissen in dicht begroeide gebieden of kleine wateren, terwijl langere hengels beter zijn voor grotere wateren waar je verder moet kunnen werpen. Over het algemeen geldt voor veel vistechnieken dat een hengel tussen de 2,4 en 3,0 meter een goede allround keuze is.