WhatsApp-fraude
op 2dehands

Herkennen en voorkomen.

Hoe werkt fraude via WhatsApp?

smoes

1. Smoes

De oplichter lokt je met een smoes naar WhatsApp. Of hij stuurt rechtstreeks een bericht naar je WhatsApp omdat je telefoonnummer bij je zoekertje staat.
nep-betaalverzoek

2. Nep-betaallink

Hij of zij stuurt je via WhatsApp een betaallink met bijvoorbeeld de vraag om 'ter controle' een klein bedrag over te schrijven.
nep-website

3. Nepsite

Deze link gaat niet naar de echte site van Bancontact, Paypal of de bank, maar naar een nepsite die sterk lijkt op de echte site. Hier wordt gevraagd om je bankgegevens in te vullen.
data-kopieren

4. Kopiëren data

De oplichter kopieert via deze nepsite de gegevens die jij invult. Met die gegevens kan hij inloggen via jouw account, en geld overschrijven naar zijn rekening.

Zo kun je fraude via WhatsApp voorkomen

2dehands nam veel maatregelen om fraude te voorkomen: voer je gesprekken met de (ver)koper dus liefst via de Chat op 2dehands.
tip1
Wil iemand verder afspreken via WhatsApp of een ander medium? Wees dan alert.
tip2
Pas op met wie je jouw telefoonnummer deelt.
tip3
Stuur nooit informatie (details, foto’s of codes) van je bankkaart, je creditcard of internetbankieren. Extra zekerheid hebben? Stuur dan een Betaalverzoek via de 2dehands Chat.
tip4
Reageert er iemand rechtstreeks via WhatsApp (of via sms) op je zoekertje? Vraag dan of hij via 2dehands wil reageren op je zoekertje. Zo verplaats je het gesprek naar de Chat waar je makkelijk en veilig de deal kan finaliseren.

Handige links voor een extra check

  • Zijn de foto’s betrouwbaar?
    Op deze website check je snel of de foto’s bij een zoekertje ook op andere sites staan.
  • Test je kennis over veilig handelen
    De phishingtest van Safeonweb geeft je in enkele stappen inzicht in vaak gebruikte vormen van online oplichting. Wat ken jij ervan? Doe de test.

Ervaar zelf hoe makkelijk het is
met de 2dehands app