Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

ww1 in Verzamelen

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

De belangrijkste oorzaken van de Eerste Wereldoorlog waren onder andere nationalisme, militarisme, en allianties tussen landen. Het moordcomplot op de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Franz Ferdinand op 28 juni 1914 was de directe aanleiding, die leidde tot een kettingreactie van oorlogsverklaringen.
Ongeveer 30 landen waren direct betrokken bij de Eerste Wereldoorlog, maar de belangrijkste strijdkrachten waren de Geallieerden (waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en later de Verenigde Staten) en de Centrale Mogendheden (waaronder Duitsland, het Oostenrijks-Hongaarse rijk en het Ottomaanse rijk).
België speelde een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog, vooral als schuilplaats voor de Duitse opmars naar Frankrijk. De invasie van België door Duitsland leidde tot grote verwoestingen en leidde uiteindelijk tot de betrokkenheid van de Geallieerden in de oorlog.
De Eerste Wereldoorlog zorgde voor tal van technologische innovaties, zoals het gebruik van tanks, vliegtuigen en gifgas op het slagveld. Deze innovaties veranderden niet alleen de oorlogsvoering maar beïnvloedden ook de latere ontwikkeling van technologie in het algemeen.
De Eerste Wereldoorlog eindigde op 11 november 1918 met de wapenstilstand. Dit leidde tot de ondertekening van het Verdrag van Versailles in 1919, wat resulteerde in zware straffen voor Duitsland en veranderde de politieke kaart van Europa, leidend tot spanningen die later tot de Tweede Wereldoorlog zouden bijdragen.