De belangrijkste ingrediënten van pils zijn mout, water, hop en gist. Mout zorgt voor de suikers die tijdens het brouwproces worden omgezet in alcohol. Water is essentieel voor de consistentie en smaak, terwijl hop zorgt voor de bitterheid en aroma. Gist is cruciaal voor de fermentatie en geeft het bier zijn unieke smaak.
Traditionele pils wordt gebrouwen door een proces dat begint met het malen van de mout. Daarna wordt het gemengd met water en verhit om de suikers te extraheren. Vervolgens voeg je de hop toe tijdens de kookfase, voordat je het mengsel laat afkoelen en gist toevoegt. Het geheel fermenteert dan gedurende enkele weken, waarna het bier gefilterd en gebotteld wordt.
De kenmerken van verschillende soorten pils kunnen variëren. Zo zijn er lichte en donkere pils, en pils met verschillende hopsoorten die aroma's kunnen brengen van citrus tot bloemig. Belgische pils heeft vaak een iets fruitiger profiel dan zijn Nederlandse tegenhanger, wat te maken heeft met de gebruikte giststammen en brouwmethode.
Pils is zo populair in Nederland en België omdat het een verfrissende, makkelijk drinkbare keuze is. Het heeft een milde smaak die goed past bij verschillende gelegenheden, van een barbecue tot een café-avond met vrienden. Daarnaast zijn er heel veel verschillende merken en varianten beschikbaar, wat de keuze vergroot.
Pils gaat goed samen met verschillende gerechten. Denk aan lichte snacks zoals chips of noten, maar ook bij gerechten zoals pizza en kip. De verfrissende bitterheid van pils kan ook goed de vetheid van bepaalde gerechten balanceren, zoals een burgers of frituursnacks.