Een robotmaaier werkt op basis van sensoren die het apparaat helpen navigeren in je tuin. De maaier komt automatisch in beweging wanneer het tijd is om te maaien en keert terug naar het oplaadstation wanneer de accu bijna leeg is. De robot weet waar hij wel en niet mag maaien dankzij een begrenzingsdraad, die je in je tuin moet plaatsen.
Niet elke tuin is direct geschikt voor een robotmaaier. Tuinen met veel smalle doorgangen, steile hellingen of obstakels kunnen een uitdaging zijn. Het is belangrijk om de specificaties van de robotmaaier te controleren, zoals het maximale maaigebied en de mogelijke hellingshoek. Over het algemeen zijn ze echter zeer flexibel en kunnen ze zich aan verschillende tuinen aanpassen.
Een robotmaaier biedt diverse voordelen, zoals tijdwinst, gemak en een perfect gemaaid gazon. Je kunt je tijd besteden aan leukere dingen, terwijl de maaier het werk voor je doet. Daarnaast maait een robotmaaier regelmatig, wat bijdraagt aan een gezonder en groener gazon. Bovendien is het meestal stil en energiezuinig, wat fijn is voor je omgeving.
Goede onderhoud is cruciaal voor de levensduur van je robotmaaier. Zorg ervoor dat je regelmatig de messen controleert en eventueel vervangt, want scherpe messen maaien beter. Houd het toestel schoon en controleer de wielen en sensoren op eventuele obstakels of slijtage. Vergeet niet om het oplaadstation op een droge plek te plaatsen voor optimale prestaties.
Hoewel de meeste robotmaaiers zijn ontworpen om in verschillende weersomstandigheden te werken, is het aan te raden om ze niet bij zwaar regenweer te gebruiken. Gras kan nat en zwaarder zijn, wat een uitdaging kan vormen voor de maaier. Als het gras te nat is, kan dit ook leiden tot schade aan je gazon. Bij lichte regen kan de robot vaak nog gewoon zijn werk doen.