Bij het kiezen van een parasol voor je terras is het materiaal crucial. Je hebt vaak keuze uit polyester, acryl of een meer natuurlijke stof. Polyester is meestal waterafstotend en UV-bestendig, maar kan in de zon vervagen. Acryll is duurzamer en biedt betere bescherming tegen zonlicht. Daarnaast zijn er ook parasols van hout of metaal voor de structuur; kies steeds voor een duurzaam materiaal om de levensduur te verlengen.
Om je parasol in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Maak de stoffen huif schoon met een milde zeep en water, vooral als er vlekken zijn. Zorg ervoor dat je parasol droog is voordat je deze opbergt; vocht kan schimmel veroorzaken. Wanneer je hem niet gebruikt, kun je hem het beste afdekken om te beschermen tegen vuil en de elementen.
De maat van je parasol hangt af van de grootte van je terras en hoeveel schaduw je wilt. Een algemene richtlijn is dat je minimaal 1 meter schaduwruimte nodig hebt per persoon die aan tafel zit. Voor een gezinstafel van 6 personen is een parasol van ongeveer 3 meter ideaal. Grotere terrassen kunnen profiteren van 3,5 tot 4 meter grote parasols.
Of een klassieke parasol beter is dan een zweefparasol hangt af van je specifieke behoeften. Een klassieke parasol, die aan een centrale mast staat, biedt een traditionele uitstraling en is meestal eenvoudiger te bedienen. Een zweefparasol daarentegen, biedt meer flexibiliteit omdat deze vrij kan worden geplaatst zonder een centrale steun in de weg. Hierdoor kun je onder de parasol meer ruimte benutten, bijvoorbeeld met grote tafels of loungesets.
Om te weten of een parasol UV-bescherming biedt, kijk je naar de specificaties van de huif. Fabrikanten geven vaak aan welk UV-beschermingsniveau de stof heeft, meestal aangeduid met een UPF-waarde. Een UPF-waarde van 30 of hoger wordt beschouwd als zeer goed en biedt uitstekende bescherming tegen schadelijke UV-stralen.