Je hoeft een compostvat niet altijd elke week om te roeren, maar het is aan te raden om het elke 2 tot 4 weken te doen. Dit helpt de luchtcirculatie te bevorderen en zorgt ervoor dat de micro-organismen hun werk goed kunnen doen. Als je merkt dat de compost niet goed verteert of dat het vat een onaangename geur afgeeft, is het een goed idee om het wat vaker om te roeren.
Composteren in een compostvat heeft verschillende voordelen. Ten eerste, het is een geweldige manier om organisch afval zoals groenten en fruitresten, bladeren en grasresten te recyclen. Hierdoor verklein je je afvalberg. Bovendien levert compost waardevolle nutrienten voor je tuin, verbetert het de bodemstructuur en bevordert de waterretentie. Dit leidt uiteindelijk tot gezondere planten en een mooiere tuin.
De beste materialen voor in een compostvat zijn een mix van groen en bruin materiaal. Groene materialen zijn stikstofrijke producten zoals vers gras, groente- en fruitresten, en koffieprut. Bruin materiaal omvat koolstofrijke product zoals gedroogde bladeren, takken en karton. Zorg ervoor dat je een goede balans hebt tussen deze materialen om het compostproces efficiënt te laten verlopen.
De tijd die nodig is om compost te maken kan variëren, maar doorgaans duurt het tussen de 2 maanden en een jaar. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de temperatuur, de vochtigheid, en de verhouding tussen groen en bruin materiaal. Bij een goed beheerd compostvat, met de juiste omstandigheden, kan je sneller resultaat zien – vaak al binnen 3 tot 6 maanden.
Als je compost vat te nat is, kan het zijn dat het afbreekproces wordt vertraagd en dat het onaangenaam gaat ruiken. Om dit te verhelpen, kun je proberen om wat bruin materiaal toe te voegen, zoals gedroogde bladeren of houtsnippers. Dit helpt de vochtbalans te herstellen. Daarnaast is het belangrijk om het vat goed te beluchten door het regelmatig om te roeren.