Om een tuin aan te leggen, begin je met het maken van een plan. Bedenk goed wat je wilt: een gazon, borders, of misschien een terras. Vervolgens maak je een schets van de indeling. Denk dan aan de bodemvoorbereiding, zoals het verwijderen van onkruid en de juiste grondsoorten toevoegen. Na het planten van bomen, struiken en bloemen is het belangrijk om het goed te onderhouden zodat alles mooi blijft groeien.
In België zijn er veel verschillende planten die goed gedijen. Denk aan inheemse planten zoals de gewone braam of de vuurkruid. Voor het voorjaar zijn viooltjes en tulpen perfect. Daarnaast zijn meerjarige planten zoals lavendel en ridderspoor niet alleen mooi maar ook makkelijk in onderhoud. Het is slim om rekening te houden met de zon en schaduw in je tuin bij het kiezen van planten.
Om de ruimte in je tuin optimaal te benutten, is het handig om zones te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een deel inrichten als eetgedeelte en een ander deel als speelruimte. Verticale tuinen of hangplanten helpen ook om ruimte te besparen. Verder kun je multifunctionele meubels gebruiken die gemakkelijk kunnen worden opgeborgen of aangepast.
Populaire materialen voor het aanleggen van terrassen zijn bijvoorbeeld natuursteen, keramische tegels en houten planken. Natuursteen geeft een natuurlijke uitstraling en is duurzaam. Keramische tegels zijn erg veelzijdig en houten planken zorgen voor een warme sfeer. Denk ook aan duurzame opties zoals composiet, dat lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft.
Voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke tuin kun je kiezen voor lokaal geteelde planten die aangepast zijn aan het klimaat. Het gebruik van mulch helpt om onkruid te verminderen en vocht vast te houden. Verder is het goed om te zorgen voor een goede drainage en bodemstructuur, zodat je minder water hoeft te geven. Een regenton kan ook helpen om regenwater te hergebruiken.