Brandhout uit duurzame bronnen is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit. Deze bronnen zorgen ervoor dat er geen ontbossing plaatsvindt, waardoor de natuurlijke habitats van planten en dieren behouden blijven. Wanneer je kwaliteitshout gebruikt dat afkomstig is van verantwoord beheerde bossen, weet je dat je bijdraagt aan de bescherming van de natuur.
Het is belangrijk om brandhout op een droge en luchtige plek te bewaren. Een goede manier is om het hout paar centimeter van de grond te stapelen en het af te dekken met een zeil of luifel om te beschermen tegen regen. Zo blijft het hout droog en goed geventileerd, wat essentieel is voor een optimale verbranding. Vermijd het opslaan op een plek waar het vochtig kan worden, want dat kan schimmel of rot veroorzaken.
Er zijn verschillende soorten brandhout, zoals eikenhout, beukenhout en populierenhout. Eikenhout brandt langer en is ideaal voor langdurige warmte, terwijl beukenhout een mooie, constante warmte biedt en minder rook produceert. Populierenhout brandt sneller, waardoor het handig is voor snel gebruik, bijvoorbeeld voor een kampvuur. Elk type heeft zijn eigen eigenschappen, dus het kiezen van het juiste hout is belangrijk afhankelijk van je gebruik.
Een goede manier om te controleren of je brandhout goed gedroogd is, is door te kijken naar de kleur en het gewicht. Goed gedroogd hout heeft vaak een lichtere kleur en voelt droger aan. Een handige test is de 'klop-test': als je twee stukken hout tegen elkaar slaat en het een helder, 'snappend' geluid maakt, is het waarschijnlijk goed gedroogd. Nat hout maakt een dof geluid en dat betekent dat het nog vocht bevat.
Een milieuvriendelijke manier om brandhout te gebruiken is ervoor te zorgen dat je altijd verantwoord gekapt hout gebruikt. Daarnaast kun je de hitte optimaal benutten door een efficiënte kachel of open haard te gebruiken en ervoor te zorgen dat je het hout goed aansteekt om rookontwikkeling te minimaliseren. Ook kun je as en houtskool van verbrand hout recyclen en gebruiken in je tuin als meststof.