Brandhout is speciaal geselecteerd en gedroogd hout dat ideaal is voor het verbranden in kachels, open haarden of buitenvuren. Het is vaak hardhout, zoals eik of beuk, dat zware, gelijkmatige vlammen geeft en langdurig brandt. In tegenstelling tot constructiehout of gerecycled hout dat soms verven of chemicaliën bevat, is brandhout puur en veilig te gebruiken voor ontspanning en warmte.
Na het ophalen van brandhout, is het belangrijk om het goed op te slaan om de kwaliteit te behouden. Bewaar het hout op een droge plek, uit de regen en sneeuw. Het is handig om het hout van de grond te houden met palets of een speciaal rek, zodat er lucht kan circuleren.Ideaal is om het voor meer dan een jaar te laten drogen voor gebruik, zodat je zeker weet dat het goed brandt zonder rookontwikkeling.
Het gebruik van brandhout heeft verschillende voordelen, zoals een gezellig en warm gevoel, vooral bij een open haard. Het zorgt voor een sfeervolle uitstraling en de geur van houtrook kan erg aangenaam zijn. Bovendien is brandhout vaak een duurzame keuze, vooral als het afkomstig is uit lokale, verantwoord beheerde bossen. Het kan ook voordelig zijn voor je energiekosten op de lange termijn.
Ja, het is erg belangrijk om op de soort hout te letten die je kiest voor brandhout. Hardhout zoals eik, beuk en esdoorn brandt langzamer en produceert meer warmte, terwijl zachthout zoals spar of den sneller verbrand maar minder warmte afgeeft. Kies ook voor goed gedroogd hout, want vochtig hout rookt meer en kan roetvorming in je schoorsteen veroorzaken.
Om ervoor te zorgen dat je brandhout goed brandt, is het belangrijk om het goed te bereiden. Zorg dat je stukjes hout van verschillende groottes hebt: kleinere takken of split hebben een snellere aansteking, terwijl grotere blokken warmte geven. Begin met een goede basis van aanmaakhout en zorg voor voldoende luchtcirculatie. Vermijd, indien mogelijk, nat hout en gebruik een goede aansteker om het vuurtje aan te maken.