Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

kachelhout in Brandhout

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Goed kachelhout herken je aan een aantal kenmerken. Ten eerste, het moet goed droog zijn; dit houdt in dat het hout een laag vochtpercentage moet hebben, idealiter rond de 20% of minder. Een andere manier om het te testen is door tegen twee stukken hout te kloppen; een droog stuk klinkt helder en hol, terwijl vochtig hout dof klinkt. Ook de schors moet loszitten en het hout moet geen schimmel of andere beschadigingen vertonen.
Droog kachelhout is cruciaal voor een efficiënte en veilige verbranding. Als het hout te vochtig is, zal het niet goed branden, wat leidt tot meer rookontwikkeling en minder warmteproductie. Daarnaast kan nat hout schadelijke stoffen vrijgeven die je liever niet in je huis hebt. Met goed droog hout stook je schoner, warmt je ruimte sneller op en is er minder kans op schoorsteenbrand.
Bij het bewaren van je kachelhout is het belangrijk om het op een droge en goed geventileerde plek te stallen. Hout moet idealiter enkele maanden tot een jaar drogen voordat je het gebruikt. Zorg ervoor dat je het hout boven de grond houdt, bijvoorbeeld op een pallet, en dat het bedekt is met een waterdichte zeil, maar laat de zijkanten open voor ventilatie. Dit helpt om het vocht te verminderen en voorkomt schimmelvorming.
Hardhout heeft enkele voordelen ten opzichte van zachthout als het gaat om stoken in je kachel. Het brandt langer en geeft meer warmte af, wat het energie-efficiënter maakt. Hardhout, zoals eiken of beuken, maakt ook minder rook en as, wat betekent dat je minder vaak je kachel hoeft schoon te maken. Bovendien heeft hardhout vaak een hoger koolstofgehalte, wat zorgt voor een mooiere, gelijkmatige vlam.
Zelf kachelhout hakken kan zeer bevredigend zijn en biedt verschillende voordelen. Ten eerste ben je in staat om de houtsoorten te kiezen die het beste bij jouw stookgewoonten passen. Bovendien is het een uitstekende manier om in beweging te blijven en je kracht op te bouwen. Daarnaast kan het een kostenbesparende oplossing zijn, aangezien je kunt profiteren van gehakte bomen in je omgeving of zelfs overbodig hout van vrienden en familie.