Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

brandhout in bak in Brandhout

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Het kiezen van goed brandhout is essentieel omdat het de kwaliteit van je stookervaring beïnvloedt. Goed droog hout brandt beter, produceert minder rook en is efficiënt, wat betekent dat je meer warmte krijgt voor minder hout. Slecht hout kan leiden tot meer creosoot op je schoorsteen, wat de kans op een brand verhoogt. Daarnaast zorgt goed gekozen hout ervoor dat je minder vaak hoeft bij te vullen.
Voor open haarden zijn houtsoorten zoals eiken, beuk en esdoorn bijzonder geschikt. Deze soorten hebben een hoge energiewaarde en branden langzaam en gelijkmatig, wat zorgt voor een langdurige en efficiënte warmteafgifte. Als je kiest voor naaldhout, zoals dennen of sparren, brandt dit sneller en produceert het meer rook, wat niet altijd ideaal is voor een open haard.
Je kunt controleren of je brandhout goed droog is door naar het vochtgehalte te kijken. Goed droog hout heeft doorgaans een vochtpercentage van minder dan 20%. Een handige manier om dit te testen is door twee stukken hout tegen elkaar te slaan: als het klinkt als een duidelijke klank (net als een trommel), is het waarschijnlijk goed droog. Daarnaast kun je het hout inspecteren op scheurtjes en een lichte verkleuring.
Lokaal geproduceerd brandhout heeft verschillende voordelen. Ten eerste is de ecologische voetafdruk kleiner, omdat het hout niet ver hoeft te worden vervoerd. Dit helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast ondersteunt het kopen van lokaal hout de plaatselijke economie. Lokaal hout is vaak verser, wat betekent dat het beter gedroogd kan zijn en van hogere kwaliteit.
Voor een optimale verbranding van je brandhout is het belangrijk om het in goed geventileerde ruimtes te stapelen, zodat de lucht goed kan circuleren. Gebruik kleine houtblokken of hout van verschillende groottes, zodat de luchtstroom niet wordt belemmerd. Zorg ervoor dat je alleen goed droog hout gebruikt, en stook liever met een gesloten systeem als dat mogelijk is, om de efficiëntie te verhogen en rookontwikkeling te verminderen.