Bij het kopen van een fietstrainer is het belangrijk om te letten op de weerstand, het type trainer (zoals directe of indirecte trainers), en of deze compatibel is met je fiets. Ook kun je denken aan functies zoals connectiviteit met apps en de grootte van de trainer, voor de ruimte die je hebt.
Om je fietstrainer optimaal te gebruiken, is het goed om een specifieke trainingsroutine te volgen. Begin met een warming-up van minimaal 10 minuten, gebruik intervaltraining om je conditie te verbeteren, en vergeet niet om na je training af te koelen. Daarnaast is het slim om regelmatig je stijl en zitpositie aan te passen.
De voordelen van een smart fietstrainer zijn onder andere de mogelijkheid om je prestaties in real-time te volgen via apps. Dit kan je motiveren en helpt je om je doelen beter te bereiken. Ook bieden ze realistische trainingservaringen door bijvoorbeeld hoogteverschillen na te bootsen en je te laten racen tegen andere rijders online.
Het is niet essentieel om een aparte fiets voor de fietstrainer te hebben, maar het kan wel handig zijn. Met een aparte fiets bespaar je tijd met het inrichten van je trainer en is het gemakkelijker om je buitentrainingen voor te bereiden. Zorg er wel voor dat de fiets goed is afgesteld voor de juiste ergonomie.
Om je fietstrainer goed te onderhouden, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken van stof en vuil. Controleer ook de mechanismen en kabels op slijtage en maak de contactpunten vetvrij. Bij gebruik van een directe fietstrainer, zorg ervoor dat de verstelling van je achterwiel goed blijft en en dat je hem op een vlakke ondergrond plaatst voor stabiliteit.