Een goede brandblusser heeft een aantal belangrijke kenmerken. Het moet makkelijk te hanteren zijn, bijvoorbeeld door een goed formaat en gewicht. Daarnaast moet het duidelijk gemarkeerd zijn welke brandklassen het kan bestrijden, zoals A, B of C. Het is ook belangrijk dat de blusser een zichtbare indicator heeft die aangeeft of hij nog in goede staat is. Vergeet niet dat een goede brandblusser ook regelmatig gecontroleerd moet worden om ervoor te zorgen dat die altijd functioneel is wanneer je hem nodig hebt.
Een brandblusser moet in de meeste gevallen elke vijf jaar gekeurd worden. Dit is belangrijk omdat je zeker wilt zijn dat de blusser veilig en effectief is in geval van een brand. Daarnaast is het goed om de drukmeter regelmatig te controleren en te kijken of er geen zichtbare schade of roest aan de buitenkant is. Bij signalen van slijtage of een aflopende gebruiksdatum, is het verstandig om het apparaat te laten vervangen.
Voor optimale veiligheid moet een brandkast op een strategische plek geplaatst worden. Dit betekent dat deze gemakkelijk toegankelijk moet zijn, maar tevens uit het zicht. Bijvoorbeeld in een kantooromgeving is het handig om de brandkast dicht bij je bureau te plaatsen, maar wel op een plek waar deze niet in de weg staat. Zorg er ook voor dat de brandkast op een stevige ondergrond staat, zodat deze niet kan omvallen in geval van een brand of andere oorzaak.
Ja, het is zeker raadzaam om ook een brandblusser te hebben, zelfs als je al rookmelders in huis hebt. Rookmelders zijn cruciaal voor het vroegtijdig detecteren van brand, maar ze kunnen geen brand blussen. Een brandblusser stelt je in staat om een beginnende brand te bestrijden voordat die grote proporties aanneemt. Het is dus een goede aanvulling op je veiligheidsmaatregelen in huis.
Als je een brandblusser hebt gebruikt, is het belangrijk om deze direct opnieuw te laten vullen of te vervangen. Zelfs als je denkt dat het nog genoeg is om een kleine brand te bestrijden, kan de druk en het blussend vermogen al verminderd zijn. Controleer bovendien altijd de brandveiligheid van de omgeving waar de blusser is ingezet en breng dit in kaart voor toekomstige maatregelen, zodat je goed voorbereid bent op mogelijke branden in de toekomst.