Bij het kiezen van de juiste maat fixie is het belangrijk om je binnenbeenlengte te meten. Een vuistregel is dat de hoogte van het frame (van de top buis tot de grond) ongeveer 21-25 cm lager moet zijn dan je binnenbeenlengte. Als je twijfelt, kun je altijd een fietswinkel bezoeken om verschillende maten uit te proberen en te zien welke het beste bij je past.
Een fixie biedt een directe en responsieve rijervaring doordat er geen versnellingen zijn. Hierdoor voel je een directe connectie met de fiets. Daarnaast is een fixie vaak lichter en eenvoudiger in onderhoud omdat er minder onderdelen zijn die kapot kunnen gaan. Dit maakt het ook een populaire keuze voor stadsfietsen.
Velen vinden het in het begin een uitdaging om op een fixie te rijden, vooral omdat je niet stopt met trappen wanneer je wilt remmen. Het vergt wat oefening om het gevoel voor de fiets te ontwikkelen en te leren hoe je moet remmen door middel van je pedalen. Maar met wat geduld en oefening worden de meeste rijders er snel bedreven in.
Om je fixie goed te onderhouden is het belangrijk om regelmatig je banden en remmen te controleren. Ook is het aan te raden om de ketting goed gesmeerd te houden voor een soepele rit en om slijtage te voorkomen. Daarnaast kun je de bouten en moeren regelmatig nalopen om er zeker van te zijn dat alles goed vastzit.
Handige accessoires voor een fixie zijn onder andere een goede helm, fietslampen voor zichtbaarheid in het donker en een stevige slot om je fiets te beveiligen. Ook kan een comfortabele fietsbroek of handschoenen helpen bij langere ritten, terwijl reflecterende banden of stickers de veiligheid verhogen.