Als je merkt dat je binnenband lek is, is het belangrijk om als eerste de lucht eruit te laten en de band van de velg te halen. Zoek naar het lek door de band goed te inspecteren; soms kan het een klein gaatje zijn dat je met speciale lijm en een plakbandje kunt repareren. Als het lek te groot is of als de binnenband oud en versleten is, is het misschien beter om een nieuwe binnenband te plaatsen.
Om te voorkomen dat je binnenband lek gaat, is het goed om regelmatig je bandenspanning te controleren. Te veel of te weinig lucht kan de kans op lekrijden vergroten. Daarnaast is het verstandig om op roestvrij, gladwegdek en geen scherpe voorwerpen te letten. Eveneens kan een goede mtb of hybride band met anti-lek technologie een extra beschermlaag bieden.
Ja, je kunt zelf een binnenband vervangen. Het is handig om een paar basisvaardigheden te hebben en dat je wat gereedschap bij de hand hebt, zoals een bandenlichter, een pomp en eventueel een nieuwe binnenband. Het is een proces van het verwijderen van de band, het vervangen van de binnenband en het vervolgens weer op de velg zetten. Het kan wat oefenen vergen, maar met een beetje geduld is het goed te doen!
Om een binnenband te vervangen heb je een aantal materialen nodig: een paar bandenlichters om de band van de velg te halen, een nieuwe of gerepareerde binnenband, een fietspomp om de band weer op te blazen en eventueel wat zeepwater om luchtlekken makkelijker te vinden. Een multitool met een kruiskopschroevendraaier is ook handig om eventueel de remmen of schijf te kunnen verwijderen.
Je kunt ervan uitgaan dat een binnenband gemiddeld een aantal jaren meegaat, afhankelijk van gebruik en onderhoud. Maar als je regelmatig lekrijden ervaart, of als de band scheurt of versleten lijkt, is het tijd om de binnenband te vervangen. Ook bij een aanzienlijke slijtage of als je een nieuwe band monteert, is het handig om de binnenband te inspecteren en te vervangen indien nodig.