Een waterontharder heeft verschillende voordelen. Ten eerste helpt het bij het verminderen van kalkaanslag, wat niet alleen beter is voor je apparaten, maar ook voor je leidingen. Daarnaast verbetert zacht water de schuimvorming van zeep en shampoo, waardoor je minder nodig hebt en je huid en haar zachter aanvoelen. Ook kun je besparen op schoonmaakmiddelen, omdat ze effectiever zijn in zacht water. Tot slot kan het de levensduur van je apparaten verlengen, zoals wasmachines en boilers, doordat de opbouw van kalkaanslag beperkt blijft.
Een waterontharder werkt meestal op basis van ionenwisselaars. Dit proces vervangt calcium- en magnesiumionen in het water door natriumionen. Wanneer hard water door de ontharder stroomt, passeren de mineralen een harsbed dat de ionen verwisselt. Het resultaat is zacht water dat minder kalkafzetting heeft. Dit proces is vrijwel volledig automatisch, maar je moet wel regelmatig zout toevoegen aan de ontharder om het systeem operationeel te houden.
Het onderhoud van een waterontharder is over het algemeen eenvoudig. Je hoeft meestal alleen maar regelmatig zout bij te vullen in de zoutcontainer. Afhankelijk van je gebruik en het zout dat je kiest, kan dit wekelijks of maandelijks zijn. Daarnaast is het ook goed om af en toe de waterontharder te controleren op tekenen van slijtage of lekkage. Sommige modellen hebben filters die ook vervangen moeten worden, dus controleer de handleiding voor specifieke instructies.
Je kunt het functioneren van je waterontharder vaak controleren door te letten op de veranderingen in de waterhardheid in je huis. Als je merkt dat er minder kalkaanslag op kranen en douchekoppen is, dan werkt de ontharder goed. Ook als je zeep beter opschuimt en je huid en haar zachter aanvoelen, zijn dit allemaal indicatoren dat de waterontharder effectief is. Veel moderne ontharders hebben zelfs een indicatielampje dat aangeeft wanneer het tijd is voor onderhoud.
Als je waterontharder niet goed functioneert, zijn er een paar dingen die je kunt controleren. Begin met te kijken of er genoeg zout in de tank zit. Als dat oké is, check dan of er geen verstoppingen zijn in het systeem. Soms kan het nodig zijn om de ontharder te resetten volgens de instructies in de handleiding. Als je na deze controles nog steeds problemen ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met een professional die ervaring heeft met waterontharders.