Voor het beste wafelbeslag heb je bloem, suiker, bakpoeder, melk, eieren en een snufje zout nodig. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar voordat je de natte ingrediënten toevoegt. Klop alles tot een glad beslag. Laat het beslag even rusten voor een luchtiger resultaat; vaak helpt het om het minstens 30 minuten te laten staan. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten goed kunnen mengen en luchtbellen ontstaan, wat je wafels luchtiger maakt.
Een rond wafelijzer maakt meestal crispy, dunne wafels en is perfect voor hartige of zoete bereidingen. Een vierkant wafelijzer daarentegen, geeft je vaak dikkere, luchtigere wafels en is vaak meer geschikt voor Brusselse wafels. Beide soorten hebben hun eigen voordelen, dus kies de vorm die het beste bij jouw voorkeur en de soort wafel die je wilt maken past!
Je kunt meestal zien of je wafels klaar zijn aan de kleur en de geur. De meeste wafelijzers hebben een indicatielampje dat aangeeft wanneer het wafelijzer heet genoeg is om te bakken en wanneer de wafels klaar zijn. Daarnaast kun je voorzichtig de bovenkant van het wafelijzer openen: als het beslag niet meer plakt aan de platen, zijn je wafels meestal klaar.
Ja, je kunt zeker verschillende soorten beslag gebruiken in een wafelijzer! Denk aan beslag voor chocoladewafels, speculaaswafels of zelfs hartige varianten met kaas en kruiden. Houd wel rekening met de kooktijd en temperatuur, aangezien sommige soorten beslag meer tijd nodig hebben om goed te garen. Experimenteer en ontdek je favoriete combinaties!
Om je wafelijzer schoon te maken, laat het eerst volledig afkoelen. Verwijder dan eventuele restjes beslag met een zachte, vochtige doek of een rubberen spatel. Gebruik geen scherpe voorwerpen, omdat je de anti-aanbaklaag kunt beschadigen. Als je wafelijzer volledig uit elkaar kan, kun je de platen soms de handwas of zelfs in de vaatwasser doen, maar check altijd de instructies in de handleiding.