De symptomen van opstijgend vocht kunnen heel herkenbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld vlekken op de muren of het stucwerk zien, vaak in de vorm van donkere vlekken of schimmel. Daarnaast kan je een musty geur opmerken, en kan de muur of vloer koud aanvoelen. In ernstige gevallen kan het ook leiden tot beschadigingen aan de verf of behang, en zelfs tot loslatende plinten.
Het is cruciaal om opstijgend vocht tijdig aan te pakken, omdat dit probleem zich meestal verergert. Als je het probleem negeert, kan het leiden tot uitgebreide schade aan zowel de structuur van je huis als aan persoonlijke bezittingen. Ook kan opstijgend vocht gezondheidsproblemen veroorzaken door schimmelvorming, wat vooral voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen schadelijk kan zijn.
Bepaalde materialen in je huis zijn gevoeliger voor opstijgend vocht dan andere. Dit zijn vooral houten constructies, zoals houten vloeren en deurposten, en materialen zoals gipsplaten die snel kunnen beschadigen door vocht. Ook behang en verf zijn vaak niet bestand tegen hoge vochtigheid, waardoor ze kunnen afbladderen of schimmelen.
Wanneer je een professionele behandeling voor opstijgend vocht overweegt, herken je het meestal aan een grondige inspectie van de muren en de ondergrond. Een specialist zal vaak met speciale meetinstrumenten de vochtigheid in de muren meten en kan hierop voorstellen doen voor verschillende behandelingen. Ook zullen ze niet alleen het probleem aanpakken, maar ook kijken naar de oorzaak van het vocht.
Preventieve maatregelen tegen opstijgend vocht zijn onder andere zorgen voor goede ventilatie in je huis. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de afvoer van regenwater goed geregeld is, zodat het niet tegen de muren van je huis aanloopt. Daarnaast kan een goede isolatie van de muren helpen om de vochtigheid te reguleren.