Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

omvormers in Doe-het-zelf en Bouw

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Het belangrijkste verschil tussen een string-omvormer en een micro-omvormer is de manier waarop de zonnepanelen zijn aangesloten. Bij een string-omvormer worden meerdere panelen aan één omvormer gekoppeld, terwijl micro-omvormers per paneel werken. Dit betekent dat als één paneel in de schaduw staat of niet goed functioneert, de andere panelen bij een string-omvormer minder energie kunnen opwekken. Micro-omvormers kunnen dit probleem oplossen, omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft en dus onafhankelijk functioneert.
Een omvormer gaat gemiddeld tussen de 5 en 15 jaar mee, afhankelijk van het merk, model en hoe goed deze onderhouden wordt. Het is belangrijk om regelmatig de werking van de omvormer te controleren en te zorgen voor voldoende ventilatie, zodat deze niet oververhit raakt. Sommige fabrikanten bieden ook garanties van 5 tot 10 jaar op hun producten, wat een indicatie kan zijn van de levensduur.
Je moet je omvormer overwegen te vervangen als je merkt dat deze vaak storingen vertoont, als de energieopbrengst significant is gedaald of als de omvormer ouder is dan 10 jaar. Het is ook goed om de omvormer regelmatig te laten controleren door een professional om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren. Als de garantieperiode is verstreken en je omvormer blijkt minder efficiënt te werken, is het wellicht tijd voor vervanging.
Een omvormer met een hybride functie biedt de mogelijkheid om energie op te slaan in een accu, naast het omzetten van zonne-energie. Dit betekent dat je niet alleen direct kunt profiteren van de energie die je opwekt, maar ook de mogelijkheid hebt om energie op te slaan voor later gebruik. Dit is vooral handig tijdens stroomuitvallen of in de avond wanneer je geen zonne-energie opwekt. Daarnaast kan het bijdragen aan een hogere zelfconsumptie.
Het installeren van een omvormer kan behoorlijk technisch zijn en vereist vaak kennis van elektriciteit en de lokale regelgeving. Hoewel sommige handige klussers ervoor kiezen om het zelf te doen, wordt aangeraden om een professional in te schakelen. Dit zorgt niet alleen voor een correcte installatie, maar helpt ook om eventuele veiligheidsrisico's te vermijden en voldoet aan de wettelijke eisen.