Isolatie voor een plat dak biedt verschillende voordelen, zoals het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning. Dit betekent dat je minder hoeft te stoken in de winter en tegelijkertijd je huis koeler houdt in de zomer. Daarnaast kan het ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast en het verbeteren van het wooncomfort. Een goed geïsoleerd plat dak kan ook de levensduur van het dak verlengen omdat het beschermt tegen extreme temperatuurwisselingen.
De installatie van isolatie op een plat dak begint meestal met het schoonmaken van het dakoppervlak. Daarna kun je de isolatieplaten op de juiste manier plaatsen, waarbij je ervoor zorgt dat de randen goed aansluiten en er geen kieren zijn. Zorg ervoor dat je de juiste lijm of bevestigingsmiddelen gebruikt voor de gekozen isolatiematerialen. Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering om te voorkomen dat water zich ophoopt op het dak.
Een aantal veelvoorkomende materialen voor isolatie van een plat dak zijn Polyisocyanuraat (PIR), geëxtrudeerd polystyreen (XPS) en geëxpandeerd polystyreen (EPS). PIR heeft een hoge isolatiewaarde en is uiterst geschikt voor platte daken. XPS is weer heel drukvast, waardoor het ideaal is voor daken die vaak betreden worden. EPS is een budgetvriendelijke optie, maar heeft een iets lagere isolatiewaarde dan de andere twee.
Als je je plat dak wilt isoleren zonder veel werkzaamheden, kun je kiezen voor een lichte, gespoten isolatie. Dit type isolatie wordt met een spray-apparaat aangebracht en vormt een naadloze laag die perfect aansluit op het dak. Een andere optie is om isolatieplaten te gebruiken die als een 'tegel' uitgerold kunnen worden, wat het installatieproces aanzienlijk versnelt. Geen zware bouwactiviteiten, maar wel een fijne isolatie!
In België zijn er specifieke isolatienormen die afhankelijk zijn van het type gebouw en de situatie. Voor een plat dak wordt in nieuwbouw vaak gestreefd naar een warmteweerstand van 7,0 m²K/W. Hierbij moet je rekening houden dat dit te bereiken is met een bepaalde dikte van isolatiemateriaal, die vaak tussen de 20 en 25 cm ligt. Het is belangrijk om altijd lokale regelgeving en bouwvoorschriften in acht te nemen!