Als je iMac vastloopt, is de eerste stap om te proberen de Force Quit-functie te gebruiken. Toets Command + Option + Esc in om het venster voor geforceerd afsluiten te openen. Kies de applicatie die niet reageert en klik op 'Forceer stop'. Als dat niet werkt, kun je de aan/uit-knop ingedrukt houden om je mac geforceerd uit te schakelen. Vergeet niet om je bestanden op te slaan, als dat mogelijk is.
Een hardwareprobleem kun je herkennen aan verschillende symptomen. Als je bijvoorbeeld vreemde geluiden hoort uit je iMac, zoals piepen of klikken, of als je regelmatig foutmeldingen krijgt en je computer crasht, kan dit duiden op een hardwareprobleem. Let ook op als je scherm vaak flikkert of als de iMac niet meer opstart; dit kan wijzen op ernstige hardwareproblemen.
Om je iMac opnieuw op te starten als hij niet meer reageert, houd je de aan/uit-knop ongeveer 10 seconden ingedrukt om deze geforceerd uit te schakelen. Wacht daarna een paar seconden en druk nogmaals op de aan/uit-knop om je machine weer op te starten. Als je regelmatig deze problemen ervaart, kan het zijn dat er dieperliggende problemen zijn die aandacht vereisen.
Als je iMac symptomen vertoont van een defecte harde schijf, zoals trage prestaties, het regelmatig vastlopen van applicaties of het niet kunnen opstarten, zijn dit allemaal signalen om op te letten. Ook als je foutmeldingen tegenkomt die gerelateerd zijn aan de schijf of als je harde schijf (in utiliteitsprogramma's) niet wordt herkend, kan dit wijzen op een probleem. Maak altijd backups om gegevensverlies te voorkomen.
Om data te herstellen van een defecte iMac, kun je eerst proberen de computer op te starten in de veilige modus door tijdens het opstarten de Shift-toets ingedrukt te houden. Dit kan je helpen toegang te krijgen tot je besturingssysteem en bestanden. In andere gevallen kun je ook externe software of professionele dataherstelservices overwegen die gespecialiseerd zijn in het halen van gegevens van defecte apparaten.