G-Sync biedt een aantal voordelen voor gamers, zoals een soepelere gameplay zonder haperingen of tearing. Dit komt doordat de refreshrate van je monitor zich aanpast aan de framerate van jouw game. Hierdoor krijg je een veel vloeiender beeld, vooral tijdens intense situaties in spellen. Je merkt het verschil vooral wanneer de framerate fluctueert, omdat G-Sync deze schommelingen opvangt en zorgt dat beeld en geluid altijd synchroon blijven.
Ja, je kunt G-Sync ook gebruiken met een monitor die een lagere vernieuwingsfrequentie heeft. Het is echter het beste om een monitor te kiezen die minimaal 60Hz ondersteunt, aangezien dit zorgt voor een prettige en responsieve game-ervaring. G-Sync kan ook goed functioneren bij lagere vernieuwingsfrequenties, maar de voordelen zijn het meest merkbaar bij hogere frekwenties vanaf 120Hz.
G-Sync voorkomt screen tearing door de vernieuwingsfrequentie van de monitor dynamisch aan te passen aan het aantal frames dat de grafische kaart per seconde genereert. Dit betekent dat als je game even vertraagt of sneller gaat, G-Sync deze veranderingen direct compenseert, waardoor het beeld altijd netjes en synchroon is, zonder scheuren of stoten.
Ja, je kunt G-Sync gemakkelijk uitschakelen als je het niet wilt gebruiken. Dit kan via het Nvidia Control Panel waarin je simpelweg de optie voor G-Sync kunt uitschakelen. Dit geeft je de vrijheid om te kiezen wanneer je de technologie wilt benutten, afhankelijk van de spellen die je speelt of de situaties waarin je je bevind.
Niet alle monitors maken gebruik van G-Sync technologie. Alleen monitors die specifiek zijn uitgerust met G-Sync ondersteuning van NVIDIA kunnen deze functie aan. Er zijn ook FreeSync monitors die vergelijkbare functionaliteit bieden maar voor AMD grafische kaarten zijn ontworpen. Het is belangrijk om de specificaties van een monitor te controleren om zeker te zijn dat deze G-Sync ondersteunt.