Om een caravan te mogen rijden met een B-rijbewijs in België, moet je ervoor zorgen dat de totale massa van de combinatie (je auto plus caravan) niet hoger is dan 3.500 kg. Dit betekent dat als je auto al 2.000 kg weegt, je caravan niet meer dan 1.500 kg mag wegen. Daarnaast moet je caravan technisch in orde zijn, voldoen aan de verkeersveiligheidseisen en goed zijn aangesloten op je voertuig.
Ja, met een B-rijbewijs mag je een aanhanger trekken, zolang de totale massa van de combinatie niet boven de 3.500 kg komt. Je moet er wel op letten dat je ook aan de technische voorschriften voldoet. Dit houdt in dat je moet zorgen voor een goede kruisingshoek en verlichting, zodat je veilig met de aanhanger door het verkeer kunt rijden.
Ja, er is inderdaad een verschil. Een caravan wordt meestal gezien als een specifieke soort aanhanger, maar de regels wat betreft het rijbewijs zijn vergelijkbaar. Zolang je aan de massa-eisen voldoet, kun je met een B-rijbewijs zowel een caravan als een standaard aanhanger rijden. Vergeet echter niet dat een caravan vaak zwaarder is, dus controleer altijd de specificaties.
Het is belangrijk om het gewicht van je caravan goed in de gaten te houden. Met een B-rijbewijs mag je caravan, samen met je auto, niet meer wegen dan 3.500 kg. Dit betekent dat als je caravan een maximaal gewicht heeft van 2.000 kg, je auto maximaal 1.500 kg mag wegen. Houd ook rekening met extra zaken die je in je caravan meeneemt, zoals bagage, zodat je onder het toegestane gewicht blijft.
Ja, met een B-rijbewijs mag je een grotere caravan rijden, maar dit hangt af van het gewicht. Als je caravan meer dan 750 kg weegt, moet de combinatie met het voertuig nog steeds onder de 3.500 kg blijven. Als dit niet mogelijk is, heb je een BE-rijbewijs nodig, waarmee je een zwaardere combinatie kunt trekken. Het is ook goed om te weten dat er nieuwe regels zijn waar ook meer gewicht mogelijk is.