Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

social casework in Boeken

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Een sociaal werker heeft verschillende verantwoordelijkheden, waaronder het bieden van ondersteuning en begeleiding aan cliënten. Dit kan inhouden dat ze helpen bij het oplossen van persoonlijke en sociale problemen, het bieden van informatie over beschikbare hulpbronnen en het faciliteren van gesprekken tussen cliënten en andere organisaties. Het is belangrijk dat de sociaal werker echt luistert naar de behoeften van de cliënt en samenwerkt om duurzame oplossingen te vinden.
Om je situatie beter te begrijpen met sociale casework is het belangrijk om open te staan voor zelfreflectie. Een sociaal werker kan je begeleiden bij het verkennen van je gevoelens, gedachten en gedragingen. Door gesprekken aan te gaan en bepaalde technieken toe te passen, helpt de werker je om patronen in je leven te herkennen en jezelf beter te begrijpen. Dit kan de weg vrijmaken voor positieve veranderingen.
Empathie is een cruciale component in social casework. Het stelt de sociaal werker in staat om zich in te leven in de situatie van de cliënt, wat vertrouwen opbouwt en een veiligere ruimte creëert voor open communicatie. Deze empathische benadering helpt niet alleen bij het begrijpen van de problemen die de cliënt ervaart, maar bevordert ook een gevoel van verbinding en wederzijds respect, wat essentieel is voor een effectieve samenwerking.
Je kunt je voorbereiden op een gesprek met een maatschappelijk werker door na te denken over wat je wilt bespreken. Het kan helpen om specifieke situaties of gevoelens op te schrijven die je wilt delen. Wees ook eerlijk over je verwachtingen van de sessie. Er is geen goed of fout in wat je kunt zeggen, en het is belangrijk om open en authentiek te zijn, zodat de maatschappelijk werker je zo goed mogelijk kan ondersteunen.
Sociaal werkers maken gebruik van verschillende technieken in casework, waaronder actieve luistertechnieken, oplossingsgerichte gesprekken en cognitieve gedragstherapie. Door het stellen van gerichte vragen kan een sociaal werker je helpen om dieper in je problemen te duiken en samen te werken aan praktische oplossingen. Daarnaast zijn motivatiegesprekken een effectieve manier om cliënten aan te moedigen over hun doelen na te denken en stappen te ondernemen richting verandering.