In 'De Vriendschap' verkent Schmitt het thema van de vriendschap vanuit verschillende perspectieven, waarbij hij de ingewikkeldheid en de schoonheid ervan in beeld brengt. Het boek laat zien hoe vriendschappen ons leven vormgeven, vooral in tijden van tegenspoed.
Eric-Emmanuel Schmitt schrijft vaak in een toegankelijke en poëtische stijl. Hij weet ingewikkelde onderwerpen te verduidelijken en emoties feitelijk te beschrijven, waardoor zijn boeken voor een breed publiek toegankelijk zijn.
Schmitt stelt in zijn werk vragen die betrekking hebben op identiteit, existentiële keuzes en de ethiek van ons handelen. Hij daagt zijn lezers uit om na te denken over wat het betekent om mens te zijn in de moderne wereld.
Schmitt beïnvloedt zijn lezers door herkenbare situaties en diepgaande psychologische elementen te combineren. Zijn verhalen blijven hangen en veroorzaken vaak introspectie, waardoor je na het lezen verder nadenkt over de behandelde thema's.
Bij het schrijven van 'Het Kind van de Dood' laat Schmitt zich inspireren door de thema's leven en dood en de zoektocht naar betekenis in moeilijke tijden. Het verhaal verkent een jonge protagonist die met deze diepgaande thema's wordt geconfronteerd.