Duizendpoten zijn vleeseters en hun dieet bestaat voornamelijk uit insecten, wormen, en andere kleine ongewervelden. Ze zijn echte jagers, die hun prooi vangen met hun gifkaken. Dit maakt ze belangrijk voor het ecosysteem omdat ze helpen om het aantal andere insecten onder controle te houden.
Je kunt een duizendpoot herkennen aan zijn lange, dunne lijf dat vaak bruin of grijs is en dat segmenten heeft. Ze hebben een opmerkelijk aantal poten, wat ze hun naam geeft, hoewel de naam ‘duizendpoot’ niet letterlijk moet worden genomen aangezien de meeste soorten tussen de 15 en 100 poten hebben. Daarnaast hebben ze lange antennes die ze gebruiken om hun omgeving te verkennen.
Ja, duizendpoten komen veel voor in België. Ze zijn te vinden in vochtige omgevingen zoals tuinen, bossen en onder rottend hout. De meeste soorten zijn ongevaarlijk voor mensen, maar ze zijn belangrijke spelers in hun ecosysteem.
In België vind je voornamelijk de gewone duizendpoot en de splay-top duizendpoot. De gewone duizendpoot is vaak bruin of grijs en tot 25 mm lang, terwijl de splay-top duizendpoot iets groter kan zijn en zich graag in vochtige plekken ophoudt. Beide soorten zijn nuttig bij het afbreken van organisch materiaal in de natuur.
Ja, duizendpoten kunnen heel nuttig zijn in de tuin. Ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal zoals bladeren en dode planten, wat de bodem vruchtbaarder maakt. Bovendien helpen ze bij het bestrijden van schadelijke insecten, waardoor je tuin gezonder kan blijven.