Volvo V40
- Break uit de middenklasse van 1995 tot 2004
- Label weer opgericht voor hatchback vanaf 2012
- In eerste instantie naast S40
- Later ter vervanging van V50, S40 en C30
- Stoer aangeklede Cross Country
De Volvo V40 is een succesnummer van Volvo. Hij bestaat eigenlijk in twee verschillende versies. van 1995 tot 2004 was het de break-versie van de S40 sedan. En in 2012 introduceerde het Zweedse merk vervolgens weer een nieuw model met diezelfde naam. Een auto die tegelijk drie modellen verving (de V50, S40 en C30). Twee jaar later volgde vervolgens een Cross Country uitvoering.
De eerste V40
De eerste generatie van de V40 staat te boek als een degelijke auto, eens de kinderziekten overwonnen waren tenminste. Hij stond dan op een onderstel dat bij de Mitsubishi Carisma was geleend. Het was dan wel een break, maar een echt ruime auto was het niet. De klanten opteerden vooral voor meer flexibiliteit in belading en niet noodzakelijk voor meer laadvolume.
Zoals het een Volvo betaamd werd er sterk ingezet op veiligheid. Het model was de eerste serie-auto ter wereld met meer dan vier airbags. De auto was onder meer te koop met diesels die van Renault afkomstig waren. Bij dat merk waren die motoren perfect betrouwbaar, maar ze moesten wat van die reputatie inleveren in de Volvo.
De tweede V40
In 2012 rakelde Volvo de naam weer op. Ditmaal voor een meer conventionele hatchback voor de middenklasse. Een model dat in één adem de S40, V50 en C30 moest vervangen. Dat laatste model was onvoldoende succesvol om nog een opvolger te verdienen, maar Volvo wilde de klanten niet allemaal kwijt. Daarom is het lijnenspel van de V40 er (van ver) wat op gebaseerd.
Ook hier weer introduceerde Volvo een opmerkelijke veiligheidsinnovatie: een voetgangersairbag. Die ontplooit wanneer je een onfortuinlijke zwakke weggebruiker opschept aan de buitenzijde tegen de voet van de voorruit. Dat bleek echter al snel te duur en latere V40’s hebben het feature niet meer.
De Scandinaviër is verkrijgbaar met een 1.6 turbo (Volvo V40 T3, V40 T4) en een 2.5 turbo (Volvo V40 T5, 254 pk). De common rail turbodiesel is verkrijgbaar in een D2 (1.6), D3 en D4 variant (2.0). De uitvoeringen hebben net als andere Volvo modellen de namen Kinetic, Momentum en Summum meegekregen.
Cross Country
Met een Cross Country-uitvoering tracht Volvo sinds 2014 in te spelen op de hype van de crossovers. Het recept is klassiek: je kijkt aan tegen een koetswerk dat een tikkeltje verder van het asfalt staat en is aangekleed met meer stootvast plastic. Een echte terreinploeteraar wordt het daar natuurlijk niet van, maar hij past wel bij een avontuurlijke levensstijl.
Alternatieven voor de Volvo V40
De eerste Volvo V40 moet z’n concurrenten een beetje overal en nergens gaan zoeken. Een conventionele middenklasse break als een Opel Astra of VW Golf was merkbaar praktischer en ruimer. Maar de premium-merken als Mercedes, BMW en Audi boden en geen break aan dit segment. Misschien komt de Audi A3 nog het best in de buurt.
Sinds de reïncarnatie van 2012 kan de V40 wel gewoon naast een A3 staan. En je kan hem ook bekijken als een alternatief voor de BMW 1-Reeks of de Mercedes A-Klasse.
Een occasie Volvo V40 kopen
Een V40 van de eerste generatie is geen dure auto. Er is op 2dehands.be al keuze te over voor minder dan € 1.000. Zoals je kan verwachten, vergt het zoeken naar piekfijne exemplaren wel een hoger budget en wat meer geduld. De jongste V40 vereist een heel ander budget. Daar moet je minstens € 15.000 rekenen. Wie een benzine wil heeft overigens meer keuze dan gemiddeld in dit segment. Ongeveer 1 op 5 aangeboden wagens maakt gebruik van die brandstof.