Toyota
Sakichi Toyoda werd geboren in Japan als zoon van een timmerman. Hij leerde het ambacht van zijn vader en gebruikte die kennis om in 1867 zijn eigen bedrijf op te starten. In weefmachines. Sakichi deelt op zijn beurt de knepen met zoon Kiichiro, die een nieuwe weg wil inslaan. In 1935 voltooit Kiichiro zijn eerste prototype: een auto, de Toyota AA. Op die manier kwam de Toyota Motor Company tot leven.
Toyota, op wat slaat dat?
Toyota is de meest populaire autofabrikant in Azië en behoort tot de top drie in de wereld. Het merk steunt op dezelfde waarden als het Japanse volk: trouw aan traditie, vooruitstrevend en een beetje krankzinnig. Aan de ene kant houdt Toyota vast aan wat het kent: er zijn niet bijzonder veel modellen in productie en sommigen kennen meer dan 10 generaties (bijvoorbeeld de Corrolla of de Land Cruiser). Aan de andere kant is Toyota het toonbeeld van innovatie (denk daarbij aan de Prius) en out-of-the-box autodesign (Ooit al eens van dichtbij een Aygo bekeken?).
De waarde waar Toyota het meest mee worstelt is betrouwbaarheid. Het merk leed in het verleden aanzienlijke imagoschade door technische flaters, maar sinds 2010 loopt de productie vlekkeloos. Occasie koop je dus best een Toyota vanaf bouwjaar 2010. Ook de oprichting van dochtermerk Lexus heeft bijgedragen tot een aura van veiligheid. Het luxemerk moest de Duitse raspaarden als Mercedes, BMW en Audi in Europa bekampen en doet dat met succes.
Met dank aan Corolla en Prius
Het bestverkochte model is de Toyota Corolla. De auto werd geïntroduceerd in 1966 en tot vandaag zijn er meer dan 40 miljoen stuks verkocht. Volgens statistieken daarmee het meest verkochte autotype ooit. In 2007 werd het model opgesplitst. De sedan bleef onder de naam Corolla, terwijl de kleinere hatchback nu als Toyota Auris door het leven gaat. De stationwagen werd de Avensis en de monovolume de Verso.
De volgende sterspeler was de Toyota Prius. Deze “liberale hipsterwagen” zag het daglicht in 1997 en werd de eerste in serie geproduceerde hybride wagen. En tevens de meest verkochte hybride. De Prius beschikt zowel over een verbrandingsmotor als een elektromotor. Qua verbruik is dat ideaal voor chauffeurs die vaak korte afstanden afleggen of die frequent wisselen tussen stad en snelweg. Na 20 jaar begint de Prius eindelijk wat weerstand te kennen van andere hybrides. In dezelfde gewichtsklasse bijvoorbeeld van de Honda Insight of de Nissan Leaf.
De laatste bekende is de Toyota Yaris. Het model werd gelanceerd in 1999 en won meteen “auto van het jaar 2000”.
Auto-innovatie is doorslaggevend
De Japanse onderneming bezit de meeste autopatenten ter wereld. Dit zijn de nieuwste snufjes op gebied van design, rij-assistentie, ecologie en brandstofconsumptie op de markt. In 2015 introduceerde Toyota bijvoorbeeld de Mirai. Dat is Japans voor toekomst. Het model is de opvolger van de Prius, maar rijdt enkel op waterstof. De enige vorm van uitstoot is water, het voertuig heeft een bereik van 550 kilometer en tanken duurt slechts 5 minuutjes. Met dit soort initiatieven blijft Toyota de concurrentie telkens één stap voor.