Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Variant

Type zoekertje

Leasevorm
Prijs
Bouwjaar
Kilometerstand
Brandstof
Type hybride
Actieradius (min.)
Aantal zetels
Accu-capaciteit
Accu-laadtijd (max.)
Accu-snellaadtijd (max.)
Vermogen
Motorinhoud
Aantal cilinders
Trekgewicht (geremd) (min.)
Trekgewicht (ongeremd) (min.)
Leeggewicht (max.)
Sorteer op

Saab

Informatie

Saab

Svenska Aeroplan AB, beter gekend als Saab, werd opgericht in 1937. Saab bouwde vliegtuigen. De onderneming was oorspronkelijk bedoeld om Zweden te voorzien van militaire vliegtuigen om de nationale veiligheid te garanderen. De eerste wagen volgt pas na wereldoorlog II, de Saab 92 (ook gekend als de Ursaab), omdat de nummers 90 en 91 al toegekend waren aan vliegtuigmodellen. Met banden die fel naar binnen staan, zijn ronde deuren en opvallend aerodynamisch design, had de Ursaab zeker nog wat weg van een vliegmachine. In 1990 werd de autoproductie officieel gescheiden van Saab de vliegtuigbouwer en verkocht aan General Motors. In 2011 ging Saab failliet. De modellen leven nu voort als NEVS.

De VW Kever van Scandinavië

Tot in de jaren ’70 blijft de ronde, aerodynamische stijl typeren. De Saab 93 komt in 1955 op de markt als eerste in serie-geproduceerd en geëxporteerd model. Van zijn opvolger, de Saab 94, zullen uiteindelijk slechts 6 wagens gemaakt worden en ook de Saab 95 stationwagen was geen groot succes. De grote doorbraak komt in 1960 met de Saab 96. In Scandinavië had de 96 hetzelfde effect als de Volkswagen Kever in West-Europa. In 20 jaar productie werden honderdduizenden exemplaren verkocht.

In de jaren ’80 maakte Saab een behoorlijke ommezwaai. Het stapt af van de bekende modeltelling en de golvende look. De Saab 900 was met zijn hoekige design veel sportiever dan zijn voorgangers. Met zijn ‘achterstevoren’ turbo-injectiemotor heeft het model richting gegeven aan het merk Saab: sportief en lichtjes exclusief. Later zou dat veranderen naar zeer exclusief (en oldtimer), wanneer het merk failliet gaat.

Ook getest op elanden

Onder de vleugel van General Motors krijgt Saab een nieuwe telling. De Saab 9-3, vierdeurs Sport sedan beet de spits af in uit 1998. De typerende vormgeving was niet verloren gegaan, ook niet in de latere cabrio-versie en driedeurs hatchback. In 1997 krijgt de 9-3 een grote broer, de Saab 9-5, verkrijgbaar als sedan, Aero (sportieve versie) en break. Net voor het faillissement ontwikkelde Saab nog de 9-5 SportCombi, maar deze is spijtig genoeg nooit verkocht.

Onder GM richtte Saab zich naast sportiviteit ook op veiligheid. Voor zowel de Saab 9-3 als de 9-5 werd de lat zeer hoog gelegd, wat beide modellen nu tot waardevolle tweedehandsauto’s maakt. Binnen Saab was het trouwens een traditie om de ophanging en het dak te testen door een botsing met een eland te simuleren.

Wat na het faillissement van Saab?

In 2011 werd Saab failliet verklaard. Momenteel is de toekomst onzeker. De autoproductie werd overgenomen door National Electric Vehicle Sweden (NEVS) en tot 2016 werd het Saab merkteken nog gebruikt. Het is onduidelijk of er in de toekomst nog nieuwe Saab modellen uitkomen. NEVS geeft wel aan dat het nog wagens zal produceren en zal vijf elektrische modellen op de markt brengen in 2018.

Tweedehands een Saab kopen kan uiteraard. Maar weet wel dat het moeilijk is om aan onderdelen te geraken, of een technieker die nog volledig vertrouwd is met de Saab-motoren. Algemeen geldt dat als je met een Saab wil rijden, je toch een beetje autofreak moet zijn.

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Saab-auto's staan bekend om hun onderscheidende ontwerp en innovaties. Een van de meest unieke kenmerken is de aerodynamische vormgeving, die niet alleen zorgt voor een sportieve uitstraling, maar ook voor betere prestaties en brandstofefficiëntie. Daarnaast heeft Saab een geschiedenis van veiligheidsinnovaties, zoals het gebruik van sterke materialen en geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Ook is de rijpositie in een Saab vaak iets hoger, wat zorgt voor een goed overzicht op de weg.
Bij het kopen van een tweedehands Saab is het cruciaal om het onderhoudsverleden goed na te gaan. Vraag naar de onderhoudsboekjes en controleer of alle voorgeschreven onderhoudsbeurten zijn uitgevoerd. Kijk ook of er recente reparaties zijn geweest aan belangrijke onderdelen zoals de motor en het onderstel. Een goede indicatie van een goed onderhouden auto is ook het aantal eigenaren dat de auto heeft gehad; minder eigenaren kunnen duiden op zorgvuldiger gebruik.
De Saab 900 en 9-3 zijn vaak de meest gewilde modellen onder liefhebbers en verzamelaars. Deze modellen hebben zich bewezen in termen van betrouwbaarheid en rijplezier. Daarnaast zijn modellen zoals de Saab 9-5 ook populair vanwege hun groter formaat en luxe interieur. De sportieve Saab 9-3 Viggen heeft ook een speciale plaats in de harten van autoliefhebbers door zijn sterke prestaties en unieke karakter.
Saab biedt een unieke rijervaring die vaak wordt gekarakteriseerd door een betere connectie met de auto. De voertuigen zijn vaak ontworpen om een sportieve rijervaring te bieden, met een focus op stuurrespons en rijcomfort. Veel bestuurders merken dat Saabs zeer stabiel zijn op de weg, met een goede wegligging, vooral in bochten. Dit maakt ze een plezier om te rijden, vooral voor degenen die houden van een sportieve rijstijl.
Bij het kopen van een Saab is het belangrijk om alert te zijn op enkele specifieke problemen. Oudere modellen kunnen last hebben van roest, vooral in de wielkasten en onder de carrosserie. Het is ook belangrijk om de staat van de turbo's te controleren, vooral bij modellen die met turbo's zijn uitgerust. Zorg ervoor dat je een proefrit maakt en let op eventuele ongewone geluiden of trillingen tijdens het rijden.