De meest voorkomende oorzaken van een auto-ongeluk zijn afleiding tijdens het rijden, alcoholgebruik, snelheidsovertredingen en slecht weer. Veel mensen zijn geneigd te veel met hun telefoon bezig te zijn tijdens het rijden, wat hun aandacht afleidt. Ook rijden onder invloed kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Je kunt een auto-ongeluk voorkomen door altijd je aandacht bij het verkeer te houden, je snelheid aan te passen aan de omstandigheden en je niet af te leiden. Het is ook belangrijk om defensief te rijden en je medeverkeersdeelnemers goed in de gaten te houden. Voorkom ook rijden in onveilige weersomstandigheden als het mogelijk is.
Na een auto-ongeluk is het belangrijk om eerst te controleren of iedereen veilig is. Bel vervolgens de hulpdiensten als er gewonden zijn. Maak ook foto’s van de schade en wissel contactinformatie uit met de andere partijen. Vul het aanrijdingsformulier in en zorg ervoor dat je een kopie van het rapport van de politie hebt als dat nodig is.
Na een auto-ongeluk kunnen de gevolgen voor je verzekering variëren, afhankelijk van wie er schuldig is. Als je verantwoordelijk bent voor het ongeluk, kan je verzekering stijgen. Het kan ook zijn dat je eigen schadecovering een rol speelt wanneer je schade claimt. Vergeet niet contact op te nemen met je verzekeraar om alles te bespreken.
Om langdurige gevolgen van een auto-ongeluk te minimaliseren, is het verstandig om snel medische hulp te zoeken, ook als je je goed voelt. Langdurige blessures kunnen soms pas later aan het licht komen. Blijf ook in contact met je dokter en volg zijn of haar advies op voor revalidatie of behandelingen.