Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Variant

Type zoekertje

Leasevorm
Prijs
Bouwjaar
Kilometerstand
Brandstof
Type hybride
Actieradius (min.)
Transmissie
Bekleding
Aantal zetels
Accu-capaciteit
Accu-laadtijd (max.)
Accu-snellaadtijd (max.)
Vermogen
Motorinhoud
Aantal cilinders
Trekgewicht (geremd) (min.)
Trekgewicht (ongeremd) (min.)
Leeggewicht (max.)
Sorteer op

Ford Ka Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Ford Ka


  • Kleine stadsauto van Ford
  • Eerste generatie uit 1996
  • New Edge-design op zakformaat
  • Originele cabrio ‘StreetKa’
  • Sportieve versie ‘SportKa’
  • Tweede generatie in 2008 samen met Fiat (op het onderstel van de 500)

Toen Ford de eerste Ka voorstelde in 1996, als instapper onder de almaar groter geworden Fiësta, was het best een opvallende verschijning. Dat had vooral te maken met z’n New Edge vormgeving. De buitenzijde liet zich kenmerken door opvallende scherpe lijnen terwijl de binnenkant eerder organisch en asymmetrisch was. Er was ook over nagedacht. Zo had het model niet toevallig erg grote hoekomvattende bumpers. Het was Fords bedoeling het autootje minder gevoelig te maken voor de kleine schades die vaak bij stadsverkeer hoorden. Dat laatste was overigens iets waar de klanten het niet mee eens waren, want al in 1999 beantwoordde Ford de vraag om ook meegelakte bumpertjes te voorzien.

Klanten van de Ford Ka hadden op vlak van motor niet te kiezen. Hij was alleen te krijgen met een 1,3l benzine. Die was afdoende voor volwassen prestaties, maar sportief kon je de Ka er niet mee noemen. En er was ook alleen een driedeurs. Meer was ook niet nodig. De Ka werd erg succesvol en dat inspireerde Ford tot een uitbreiding van het gamma. In 2003 werd de StreetKa aan het gamma toegevoegd. Dat was een eigenzinnig gelijnde cabriolet voor twee personen die geïnspireerd was op de Ghia Saetta show car uit ’96. Ford huurde zelfs popzangeres Kylie Minogue in om de lancering op het Autosalon van Parijs te ondersteunen. Maar dat model werd geen hit. De wat krachtiger 1,6l motor van de StreetKa werd ook in de gewone Ka gelegd. Samen met wat sportiever uiterlijk, werd dat de SportKa.

Tweede generatie Ford Ka

Voor de tweede generatie van de Ka ging Ford in zee met Fiat. De Ka is daardoor op vlak van structuur gelijk aan de 500, die op zijn beurt gebaseerd is op de Panda. De motoren komen ook van bij Fiat. Het keuzepalet omvat nu een 1,2l benzine en een 1,3l diesel. Beiden zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Fiat introduceerde piepkleine tweecilinder turbomotoren in de 500, maar die technologie vindt z’n weg niet naar de Ka. De lancering van de nieuwe stadsmus - die ditmaal een meer generisch uiterlijk had en daarom wellicht minder bekendheid verwierf - werd ditmaal ondersteund door een acte de présence in een James Bond-film.

Groot speelveld

Het marktsegment van de compacte auto’s is erg druk bevolkt. De Ka moet zich meten met wagens als de Renault Twingo, Kia Picanto, Hyundai i10, Peugeot 107, Citroën C1, Toyota Aygo, Volkswagen Up!, Seat Mii of Skoda Citigo. Omdat de winstmarges op zulke kleine autootjes erg klein zijn, slaan heel wat constructeurs de handen in elkaar. Zo zijn de VW, Seat en Skoda eigenlijk dezelfde auto, worden de Citroën, Peugeot en Toyota samen gebouwd, zijn de Twingo en de nieuwe Smart technisch identiek en vertonen de Kia en de Hyundai onderling ook nog eens een hoop gelijkenissen.

Een occasie Ford Ka kopen

Bijna nieuwe Ford Ka’s vind je tussen honderden andere occasies op 2dehands.be voor om en bij de € 10.000. Dat zijn dan al goed uitgeruste exemplaren met weinig kilometers. Aan de andere kant van de schaal is heb je al ruim de keuze als je jezelf een budget van pakweg 2.500 euro oplegt. En zelfs met € 1.000 kan je je keuze maken uit tientallen exemplaren. Technisch is er niet zo veel dat mis kan gaan, maar het koetswerk staat wel bekend als een zwak punt.