Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Variant

Type zoekertje

Leasevorm
Prijs
Bouwjaar
Kilometerstand
Brandstof
Type hybride
Actieradius (min.)
Transmissie
Accu-capaciteit
Accu-laadtijd (max.)
Accu-snellaadtijd (max.)
Vermogen
Aantal cilinders
Trekgewicht (geremd) (min.)
Trekgewicht (ongeremd) (min.)
Leeggewicht (max.)
Sorteer op

Aixam

Informatie

Aixam

Aixam is vooral bekend om zijn rijbewijsvrije voertuigen, de zogenaamde brommobielen. Een brommobiel is een gemotoriseerd voertuig met een beperkte maximumsnelheid, met meer dan twee wielen en Aixam is dé marktleider van brommobielen in Europa. Het Franse merk bestaat sinds 1983. Dat jaar werft Aixam de vakkennis van Arola aan, bekend van zijn driewielers en zeer compacte brommobielen.

Veiligheid staat centraal. In 1988 zal Aixam als de eerste producent erin slagen om de 'Crash Test', normaal voor vierwielers, te vervolledigen met een brommobiel. In de jaren '90 brengt Aixam de eerste brommobiel op de markt brengt met een tweecilindermotor.

Rijbewijsloze brommobielen

Het eerste brommobiel van Aixam komt in 1984 op de markt. De vierkante, supercompacte 325D is in staat om 45 km/u te rijden. Een jaar later komt de Aixam 400D uit, die de maximale snelheid bijna verdubbelt tot 75 km/u. De 400 wordt later het meest verkochte Aixam-model. In 1987 verdiept Aixam zich in de ervaringen en wensen van de gebruiker en komt de 'GL' uit. De brommobiel is beschikbaar in verschillende kleuren voor het eerst zijn er bijkomende opties beschikbaar. Ook de Evolution en de Revolution eind jaren '90 zullen de trend van het personaliseren volgen.

Richting een volwassen automerk

Alle nieuwe modellen van Aixam verdragen tegenwoordig een maximumsnelheid van 45km/u. Aixam's standaardwagen is de Aixam City. Met plaats voor slechts twee passagiers biedt de brommobiel een ruime kofferbak aan. Je krijgt de mogelijkheid om een achteruitrijcamera als optie te nemen en er werd een nieuw schakelsysteem in gebruik genomen, wat het rijden soepeler en aangenamer maakt. Personen van een groot gestalte kijken best naar de Aixam Crossline, met zijn verhoogd dak en meer beenruimte.

Naast de “traditionale” modellen, lijkt Aixam zijn merk op te willen frissen met extravagante designs. Een van de meeste recente toevoeging aan het gamma is de Aixam Coupé GTI. De Coupé lijkt bijna een klassieke hatchback, want voor het eerst stelt Aixam sportiviteit en stijl centraal. De Aixam GTO vervolledigt het aanbod in 2011. Het model valt op door zijn mannelijke vormgeving met een spoiler en striping op de motorkap.

Aixam heeft ook enkele volledig elektrische voertuigen. Zo zijn er de eCity Pack, eCity Premium, eCoupé Premium en de eCoupé GTI. Het volledig opladen van de accu duurt ongeveer drie uur en half en met een volledig opgeladen accu kan je ongeveer 80 km rijden.

De overheid bepaalt de richting

Aixam houdt van verrassingen en loopt niet te koop met zijn toekomstplannen. Wel hebben we weet van de nieuwe eAixam Sensation, die volledig elektrisch wordt aangedreven. Het belangrijkste aspect is het rijbewijsvrije. In Nederland moeten Aixam-bezitters sinds kort een rijexamen afleggen. In België kunnen eigenaars zonder rijbewijs nog opgelucht ademhalen. Onze regering heeft namelijk besloten het maximale gewicht en het vermogen van rijbewijsloze wagens opnieuw te willen verhogen.

Veelgestelde vragen

De onderstaande waarden zijn gebaseerd op je zoekopdracht en de ingestelde filters

Een Aixam auto biedt verschillende voordelen, zoals compactheid, wendbaarheid en lage milieubelasting. Ze zijn ideaal voor stadsverkeer, omdat je gemakkelijk door smalle straten kunt manoeuvreren. Daarnaast zijn ze vaak energiezuinig en dragen ze bij aan een schoner milieu, wat belangrijk is als je duurzaam wilt rijden.
Een Aixam is meer ontworpen voor kortere ritten en stadsgebruik dan voor lange afstanden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze voertuigen een maximumsnelheid van 45 km/u hebben, wat ze minder geschikt maakt voor snelwegen. Voor lange ritten kun je beter een auto overwegen die ontworpen is voor hogere snelheden en meer comfort.
In een Aixam heb je meestal plek voor maximaal twee personen, inclusief de bestuurder. Sommige modellen bieden ook wat extra ruimte voor bagage, maar het is slim om geen overbodige spullen mee te nemen als je met twee volwassenen reist. Houd rekening met voldoende ruimte voor comfort, vooral tijdens langere ritten.
Om een Aixam te mogen rijden, heb je een Rijbewijs AM nodig. Dit geldt voor brommobielen die niet sneller dan 45 km/u kunnen rijden. De eisen voor het verkrijgen van dit rijbewijs zijn doorgaans minder streng dan voor een regulier rijbewijs, waardoor het toegankelijker is voor een breder publiek.
Het onderhoud van een Aixam auto is vergelijkbaar met dat van andere voertuigen. Regelmatig controleren van de olie, bandenspanning en remmen is belangrijk. Daarnaast moet je periodiek de accu laten controleren en eventueel de filters vervangen. Het is aan te raden om de auto jaarlijks naar een gespecialiseerde garage te brengen voor een grondige inspectie.