Een defecte startmotor kan je herkennen aan verschillende symptomen. Wanneer je de sleutel omdraait en er is enkel een klikgeluid zonder dat de motor draait, kan dat duiden op een defecte startmotor. Ook als je de dashboardlampjes ziet oplichten, maar de motor niet aanspringt, is het tijd om de startmotor te laten controleren.
Symptomen van een kapotte startmotor zijn onder andere een aanhoudend klikgeluid bij het starten, geen reactie bij het draaien van de sleutel, of een langzaam draaiende motor. Soms kan je ook merken dat de motor tijdens het starten stottert of niet gelijk aanslaat, wat ook een teken kan zijn dat de startmotor niet goed functioneert.
Het is zeker mogelijk om zelf een startmotor te vervangen, maar het vereist wel enige technische vaardigheid en de juiste gereedschappen. Zorg ervoor dat je de accu ontkoppelt voordat je begint, en volg een duidelijke handleiding. Als je twijfelt over je vaardigheden, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen.
De levensduur van een startmotor hangt af van verschillende factoren, zoals rijomstandigheden en onderhoud. In het algemeen kan een startmotor tussen de 100.000 en 200.000 kilometer meegaan. Regelmatig onderhoud van je auto kan de levensduur van de startmotor ook bevorderen.
Er zijn verschillende redenen waarom een startmotor sneller kan falen. Dit kan te maken hebben met slijtage door ouderdom, elektrische problemen zoals een lage accu-spanning, of oververhitting door te lang starten. Ook kunnen slechte contacten of corrosie bijdragen aan een versnelde slijtage.