De navigatiefunctie op de TomTom is vrij eenvoudig te gebruiken. Je voert gewoon je bestemming in via het touchscreen of de spraakopdracht. De TomTom berekent vervolgens de snelste route en geeft aanwijzingen voor het rijden. Je kunt ook knoppen gebruiken om alternatieve routes of vermijdingsopties te selecteren. De interface is gebruiksvriendelijk, zodat je zonder veel gedoe je gewenste bestemming kunt bereiken.
Als je TomTom geen goede route aangeeft, is het goed om te controleren of je apparaat up-to-date is. Soms kunnen verouderde kaarten leiden tot verkeerde route-aanwijzingen. Daarnaast is het ook handig om de instellingen te controleren; wellicht heb je per ongeluk een optie geselecteerd die invloed heeft op de routekeuze. Een reset van het apparaat kan ook helpen om eventuele problemen op te lossen.
Ja, veel TomTom modellen zijn veelzijdig en kunnen ook voor wandelen en fietsen worden gebruikt. Je kunt specifieke wandel- of fietsnavigatie instellen en de routes worden aangepast aan de gekozen activiteit. Dit maakt het een handige optie voor avontuur en verkenning buiten de auto.
Het is aan te raden om je TomTom kaarten minstens eenmaal per jaar bij te werken. Dit zorgt ervoor dat je altijd beschikt over de meest recente wegen en als er nieuwe gebieden zijn toegevoegd, kun je die direct gebruiken. Sommige modellen bieden zelfs automatische updates aan, waar je eenvoudig gebruik van kunt maken.
Het grote voordeel van het gebruik van een TomTom is dat het speciaal is ontworpen voor navigatie en daardoor vaak nauwkeuriger is in routebepaling dan een smartphone. TomTom apparaten hebben ook vaak een groter scherm met duidelijke aanwijzingen en zijn minder afhankelijk van internetverbindingen, wat handig is in gebieden met slechte of geen dekking.