Het belangrijkste verschil is dat een HDMI-kabel met Ethernet de mogelijkheid heeft om internetverbindingen te delen, waardoor je bijvoorbeeld geen aparte ethernetkabel nodig hebt. Standaard HDMI-kabels zijn prima voor de meeste toepassingen wanneer je geen internetverbinding via de kabel nodig hebt.
Over het algemeen geldt dat je een HDMI-kabel niet langer dan 15 tot 20 meter moet maken om signaalverlies te voorkomen. Voor langere afstanden kun je overwegen om een HDMI versterker of actieve HDMI-kabels te gebruiken, die speciaal zijn ontworpen om de signaalkwaliteit over langere afstanden te behouden.
Voor een goede geluidsverbinding wordt vaak een optische kabel of een HDMI-kabel gebruikt. Een optische kabel biedt een hoge geluidskwaliteit voor surroundsound, terwijl een HDMI-kabel de mogelijkheid biedt om zowel audio als video met één kabel te verzenden, wat het gemakkelijker maakt.
Audiokabels hebben als voordeel dat ze meestal een stabiele en constante verbinding bieden zonder de interferentie die soms optreedt bij draadloze verbindingen. Dit zorgt voor een hogere geluidskwaliteit, vooral in situaties waar betrouwbaarheid een must is, zoals bij live optredens of filmavonden.
Kijk bij het kopen van een HDMI-kabel vooral naar de lengte, de versie (bijvoorbeeld HDMI 2.0 of 2.1) en de benodigde functionaliteiten, zoals HDR-ondersteuning en eARC. Zorg ervoor dat de kabel geschikt is voor de specificaties van je Home Cinema set en de apparaten die je ermee wilt verbinden.