Antiek verwijst naar voorwerpen die veel ouder zijn, vaak minstens 100 jaar, en wordt gewaardeerd om zijn historische waarde, ambachtelijkheid en esthetiek. In de kunstwereld heeft antiek een speciale betekenis omdat het een link legt naar het verleden en cultuur, en vaak uniek is door de technieken en materialen die destijds zijn gebruikt.
Authentiek antiek herken je aan verschillende kenmerken zoals slijtage, ongelijke afwerkingen en het gebruik van traditionele technieken en materialen. Het is ook goed om te weten dat antiek vaak een verhaal heeft, dus documenten of verhalen die de herkomst beschrijven kunnen ook belangrijk zijn. Bovendien kan een expert helpen bij het verifiëren van de authenticiteit.
De materialen die vaak worden gebruikt in antieke kunststukken zijn hout, marmer, metaal, en keramiek. Elke periode heeft zijn eigen typische materialen. Zo was in de Renaissance marmer zeer populair voor beeldhouwwerken, terwijl textiel een belangrijke rol speelde in de Barok met rijke stoffen en borduursels.
De meeste antieke kunst is ontstaan in de periodes van de Oude Beschavingen zoals de Griekse en Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok. Deze periodes worden gekenmerkt door unieke stijlen en technieken die tot op de dag van vandaag invloed hebben op moderne kunst.
Populaire stijlen binnen de antieke kunst zijn onder andere de Barok, met zijn dramatische en expressieve vormgeving, en de Rococo, die bekend staat om zijn speelse en elegante uitstraling. Daarnaast zijn er stijlen zoals het Neoclassicisme, dat zich richt op de inspiratie van de klassieke oudheid en de Romantiek, die emoties en natuur centraal stelt.