Mercedes E-Klasse
- Ruime berline, break, coupé of cabrio
- De kern van het Mercedes-aanbod
- Stamboom vanaf Wereld-Oorlog II
- Robuust, luxueus en comfortabel, maar ook duur
- Achterwielaandrijving
Mercedes vindt zelf dat de E-Klasse z’n belangrijkste model is. Volgens het merk zelf is de E-Klasse mensen het merk het meest vereenzelvigen, ook al is het niet het best verkopende model. En het is ook niet de technologische vaandeldrager, want dat is al tijden de S-Klasse. Dat de E die titel dus toch opgespeld krijgt, heeft erg veel te maken met de grote blootstelling die het model geniet. Decennia lang werd de auto gebruikt voor tal van cruciale rollen. Van het vervoer van diplomaten, goed boerende zakelijke rijders, wat meer bezadigde gepensioneerden en - last but not least - als Taxi.
De E-Klasse werd geintroduceerd in 1993, als opvolger voor de Mercedes 200/300-reeks wiens roots doorlopen tot net na de Tweede Wereld-Oorlog. De directe voorlopers hebben de interne typebenaming W124 (1985 - 1995) en W123 (1976 - 1985). Sind de introductie van de E-Klasse kende het model drie generaties. De eerste generatiewissel geschiedde in 2002, de tweede in 2009. Dat model is nog steeds in productie. Een opvolger introduceert Mercedes in 2016.
Kenmerkend voor de E-Klasse is z’n statige design met vier koplampen. Ovaal op de eerste twee generaties, maar rechthoekiger op de jongste versie. En sinds die in 2013 een facelift kreeg, verdween de neus met vier aparte lichtunits. In de plaats daarvan kwam een meer conventioneel ogende koplamp waarvan de dagrijlichten verwijzen naar het designkenmerk.
De E-Klasse heeft de reputatie om onverwoestbaar te zijn. De voorlopers haalden steevast hallucintante kilometeraantallen, vooral in combinatie met een dieselmotor. De tweede generatie was erg elektronisch geavanceerd en dat leverde in het begin veel problemen op. Maar het merk met de ster fiabiliseerde ook die modellen.
Een vierdeurs berline en een vijfdeurs break (T-Model genaamd) staan al geruime tijd in de catalogus. Coupé’s en Cabrio’s waren er al van de W124, maar de lijn werd niet consequent doorgetrokken naar opeenvolgende generaties. Van de jongste uitgave staat er echter wel een Coupé en Cabrio in de catalogus. Het zijn auto’s die exterieur en interieur delen met de E-Klasse maar gek genoeg gebouwd zijn op een technische structuur die van de kleinere C-Klasse is geleend en bijgevolg afwijkt van die van de vierdeurs en break.
Alternatieven voor de Mercedes E-Klasse
De voor de hand liggende alternatieven voor de E zijn de BMW 5-Reeks en Audi A6. Beiden bestaan zowel in berline- als breakvorm. De E profileert zich wat minder dynamisch dan die twee Duitsers, maar sturen doet hij net zo goed. De Volvo S80 en Jaguar XF zijn andere voor de hand liggende alternatieven.
Groot aanbod tweedehandswagens
Omdat de Mercedes E-Klasse al zo lang op de markt is, is het occasieaanbod erg divers. Oudere modellen zijn al voor rond de € 1.000 te koop, veelal met astronomisch hoge kilometerstanden. Omdat deze Duitser soms erg lang kan meegaan is het des te belangrijker dat de verkoper een correcte onderhoudsgeschiedenis kan voorleggen. Dieselversies overheersen, maar omdat het aanbod zo groot is, vind je vanzelfsprekend ook benzines. Tot de meer dan 500pk sterke E-Klasse AMG toe. Hou er rekening mee dat deze Mercedes van huis uit een relatief dure en karig uitgeruste auto is met een lange optielijst die een sterke restwaarde heeft. Recente, goed uitgeruste exemplaren zijn dan ook erg prijzig. Het is niet uitzonderlijk van er meer dan € 40.000 voor neer te moeten leggen.